Бургаската гимназия работи по европейски проекти от 2001 година. Снимка Архив Черноморие-бг

Бургаската гимназия работи по европейски проекти от 2001 година. Снимка Архив Черноморие-бг

Бургаската Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника, известна още като Механото, с най-много точки за "Еразъм акредитация". В резултат на богатия опит при изпълнение на проектите по програма "Еразъм +" ПГМЕЕ кандидатства за акредитация през 2022 година и трудът на целия екип на гимназията бе увенчан с успех. През 2023 година е получена "Еразъм акредитация" в сектор "Професионално образование и обучение". ПГМЕЕ е на 1-ва позиция с 89 точки в списъка с одобрените акредитации в сектор ПОО. Поздравления за високата оценка с пожелание за осъществяване на всички цели на ПГМЕЕ, а постигнатото да носи удовлетворение и радост.

Гимназията работи по проекти, финансирани от Европейската общност, още през 2001 година като Техникум по механотехника с проект "Оптимизация на растителни инфраструкторни елементи за подобряване на микроклимата в района на училищни сгради". Съвместно със Сдружение на биолозите е извършено облагородяване на зелените площи около сградата. През 2012 г. по Европейска програма "Леонардо да Винчи" се използваха електронни приложения в професионалното образование. С помощта на електронно обучение учителите придобиха нови компетенции и използваха нови дидактически методи като разработваха уроци в нова образователна среда – Moodle. Партньори по проекта са професионални училища от: Турция, Гърция, Румъния, Германия, Испания, Словения, Великобритания. През същата година по програма Коменски  бяха запознати учениците и учителите с проблемите на околната среда и Европейската перспектива. Партньори по проекта са: Полша, Германия, Румъния, Турция, Литва и Дания.

През 2017 г. ПГМЕЕ работи по проект "Еразъм+" - "Нови пътища в математиката-иновативни методи в математиката за ученици в професионални гимназии". Професионални гимназии от пет държави - Полша, Португалия, Кипър, Италия и България представиха, приложиха и анализираха иновативни методи при изучаването на математиката в професионалните училища във връзка с професионалните предмети, изучавани в тях. В рамките на 25 месеца във всяка държава беше извършена мобилност. Учениците изготвиха математически справочник на английски език по темите на всяка от държавите по проекта. Създадоха трайни приятелски взаимоотношения.

През 2018 година гимназията отново печели проект с "6!nnovations Young Europeans Search". В проекта участват гимназии от пет държави - Франция, Кипър, Германия, Испания и България с подкрепата на депутати от Европейския парламент. В рамките на  30 месеца учениците търсиха  нови идеи и иновации по шест теми: Ранно детство; Комуникация;  Туризъм и културно наследство; Затруднения; Околна среда и  Нови технологии. Бяха осъществени мобилности и в петте държави. В резултат на изследвания и проучвания те  третираха темите в нашия град и в ежедневието ни, както и тяхното развитие до 2050 година. Учениците създадоха филм за избрани шест иновации, който бяха презентирани пред Европейския парламент в Брюксел.

През 2019 г. гимназията продължава с победоносния поход в опита си с европейски проекти. Реализира "Усвояване на ключови компетентности и умения по специалности "Промишлена електроника" и "Електрообзавеждане на производството" чрез практика в реална среда" в Португалия. Ученици от две специалности "Промишлена електроника" и "Електрообзавеждане на производството" в продължение на две седмици се запознаха с дейността на партньорите / Ferreirolux, Bascontriz, Armindo Sousa и AQUAFER/, с новостите в технологията и с автоматичните системи. Проведената практика на реално работно място беше много вълнуваща и ценна. Тя способства учениците да подобрят знанията и  уменията си чрез изграждане на основни работни навици и придобиване на практически опит за работа с иновативна техника и технологии.

За съжаление извънредната ситуация, която е предизвикана от настъпилата световна пандемия с разпространението на COVID-19, наложи забрана на всички пътувания и временно проектите бяха отложени във времето.

През 2021 година се осъществи проект "Професионални практически умения в областта  на автотранспортната техника чрез стаж в реална работна среда". 20 ученици от специалност "Автотранспортна техника" от ПГМЕЕ бяха на  двуседмична работна практика във водещи авторемонтни фирми в град Брага, Португалия / Brcar Frossos, Brcar Fujacal, FBB Auto, CardiAuto, Stand Carvalho, SD Auto,Exemplo Corajoso, Carlos Coelho,IdealPneus/. Професионалният опит и капацитета на фирмите гарантира успешното изпълнение на настоящия проект, като се осигури необходимата материална, техническа и експертна база за качествено провеждане на професионалната практика по специалността: "Автотранспортна техника".

2021 година беше година с най-много реализирани проекти "Еразъм +". Освен в Португалия, беше реализиран и проект "CYBERTRAIN" в Италия. 20 ученика от специалностите "Микропроцесорна техника" и "Компютърни мрежи" се обучаваха в "Усвояване на иновативни технологии в областта на дигиталния софтуер и киберсигурността – CYBERTRAIN" като представиха своето преживяване в Италия, град Падуа и демонстрираха усвоените знания от проведеното им обучението по време на проекта. Разработиха музикален уебсайт, използвайки MySql, Apache2, OracleVM, PHPMyAdmin и Joomla!. Направиха сайт с игра за разпознаване на марки и модели на коли, използвайки html, css и javascript. Научиха се също как да използват операционните системи Ubuntu и Ubuntu Server.

Но с това не се сложи точка за тази година с реализацията на проектите. Група от 14 ученика, специалности "Микропроцесорна техника" и "Компютърни мрежи" бяха на двуседмично посещение в град Римини, Италия. Проектът „Европейски дигитални практики за професионално развитие” се осъществява от консорциум, чиито членове са „Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника“ - Бургас, Професионална гимназия по електроника и химични технологии "Проф. Асен Златаров" - Плевен и Професионална гимназия по електротехника и електроника "М.В. Ломоносов" в Горна Оряховица. Учениците от трите региона разработиха самостоятелно свой интернет магазин, чрез имплментирането на безплатно разширение към платформата –WooCommerce.

През същата година бе реализиран и проект "Мобилността - едно успешно начало за моята реализация". 20 ученици от 11 клас на ПГМЕЕ Бургас от специалностите "Електрообзавеждане на производството" и "Мехатроника" проведоха практика в област Венето с любезното партньорство на фирма Фортес, град Виченца. Стажантите посетиха водещи италиански фирми / ITS MECCATRONICO, AUXEL, SAF S.p.A., ITIS Enrico Fermi , FENICE GREEN ENERGY PARK, IIS Silvio Ceccato, FAB LAB IT IS ROSSI , TELWIN S.p.A. / в областта на електротехниката и автоматизацията.

Не на последно място през 2021 година стартира и проект BoostClass 2.0. Петнадесет учители от ПГМЕЕ бяха включени в курс на обучение, разработен в учебната среда на BoostClass 2.0. Обучението бе структурирано в 4 модула, както следва: 1. Как да преосмислим границите на класовете, като използваме потенциала на ИКТ. 2. Как да разработим и проектираме ефективна система за оценяване за дистанционно обучение. 3. Как да повишим мотивацията на възрастните учащи се чрез използването на технологии. 4. Как да се приложат ефективно комбинирани педагогически подходи като проектно- базирано обучение и епизоди на ситуирано обучение. Всичко това беше направено както на английски, така и на езиците на партньорите – Испания, Италия, България, Румъния.

През 2021 година стартира и проект "Digistories" като партньори бяха Румъния, България, Турция, Испания, Италия и Ирландия. Проектът доведе до развитие на цифровите комуникационни умения, съчетани с изследователски проучвания, критично мислене, насърчаване на междукултурния диалог и общуването, с което да се разберат и популяризират европейските ценности. Осъществиха се мобилности в държавите-партньори. През 2023 ще се осъществи и последната мобилност в България.

И така през юли 2022 г. екип от дванадесет учители от ПГМЕЕ – Бургас взе участие в обучение по проект "Формиране на умения за използване на иновативни методи в преподаването – Future now". Обучението се проведе в град Барселона, Испания. Учителите участваха в четири структурирани курса. По време на практическите занимания учителите от ПГМЕЕ изработиха различни ресурси, в т.ч. проекти и урочни планове /в т.ч. интердисциплинарни/, прилагайки методологията на Design Thinking /Дизайн мислене/, творческо програмиране със Scratch, Micro:bit, 3D – прототип, STEAM, роботика, обърната класна стая, проектно – базирано обучение, социално предприемачество и др.През ноември 2022 година гимназията стартира дейностте по нов проект "Stop Bullying". Участници в проекта са екипи на шест училища от Румъния, България, Турция, Канарски острови, Франция и  Португалия. В дейностите ще се включат 30 учители и 200 ученици.