Бургаското училище, която тази година празнува 155 г., е избрано за домакин на националния кръг от МОН. Снимка Архив Черноморие-бг

Бургаското училище, която тази година празнува 155 г., е избрано за домакин на националния кръг от МОН. Снимка Архив Черноморие-бг

Бургаското СУ "Св. св. Кирил и Методий" домакинства националния кръг на Националното състезание по изобразително изкуство "Лаборатория за изкуство", който ще се проведе днес и утре (1-ви и 2-ри юни). Състезанието се организира за четвърта поредна година и сега Министерството на образованието е избрало бургаското школо за място, където ще се проведе заключителния кръг за 2024 година.

В Бургас днес пристигат 176 ученици от цялата страна от IV, V, Vi, VII и X клас. Във всяка възрастова група има по 40 ученици. Финалистите са определени след оценка от областните комисии. Националният кръг в морския град се организира от МОН в партньорство с Регионалното управление на образованието.

Официалното откриване е днес, 1-ви юни, от 15.00 часа в драматичен театър "Адриана Будевска". Състезанието ще започне на 2-ри юни, неделя, от 09.00 часа в СУ "Св. св. Кирил и Методий". Националният кръг е в две части - теоретична част, която е с времетраене 45 минути, в които учениците трябва да решат теста. Втората част е практическата - изобразителна задача. Времетранеето е 3 часа за всички възрастови групи, но задачите, по които ще ресуват учениците от отделните класове са различни.

Те ще бъдат оценявани от национална комисия с председател проф. д.и.н. Бисер Дамянов и членове - представители на МОН, на университета в Пловдив, на изобразителни училища в София, Добрич, Велико Търново. Бургаската гимназия също ще има членове в комисията за оценяване и това са преподавателите по изобразително изкуство Таня Стоянова и Атанас Стоянов.

Резултатите от националния кръг трябва да станат ясни до 7 работни дни.