Георги Георгиев и колегите му вече набират популярност с проекта за Белоградчишките скали. Снимки Личен архив

Георги Георгиев и колегите му вече набират популярност с проекта за Белоградчишките скали. Снимки Личен архив

Бургазлията Георги Георгиев е част от екипа на "ZenART VR", който направи виртуално копие на Белоградчишките скали. По този начин туристи от цял свят могат да ги посетят без да идват тук, докато стоят пред монитора на компютъра си.
"Избрахме Белоградчишките скали, защото са уникални със своята визия, имат богата история и в много отношения превъзхождат чуждите забележителности. Искахме да дадем възможност на всички да посетят различни места по целия свят, без значение от социален статус, физически увреждания или други възпрепятствия", разкри идеята за реализацията на проекта пред "Черноморие" Георги Георгиев.
Екипът на компанията, която е работила по проекта е около 15 души. "Не мога точно да определя, колко часа сме посветили за реализацията на идеята, защото се разработват паралелно много различни неща по софтуера ни, но ориентировъчно, Белоградчишките скали ни отне около 5 месеца усилия, за да го пресъздадем едно към едно", обясни Георгиев.
Целта е да се създаде онлайн библиотека с много локации от целия свят, даваща възможност на хората да ги посетят, без да се налага да пътуват с часове и хиляди километри, за да стигнат до тях.
"В началото, за да можеш да се разходиш из виртуалната ни среда ще са ти необходими очила за виртуална реалност. Очакваме след около 2 години това да става възможно и от мобилния телефон, без някакво много специално оборудване, а просто посредством картонена поставка със стъклени лещи", каза още Георги Георгиев.
Той призна, че на екипа не са известни в света да има други такива проекти, пресъздаващи виртуални копия на забележителности. "Преди седмица бяхме на изложение в Люксембург, където представители от Португалия, от Гърция и от Люксембург проявиха сериозен интерес за възстановка на конкертни обекти с цел популяризиране на техните държави", сподели бургазлията.
Проектът им с Белоградчишките скали на този етап ще се промотира основно в Япония, Корея, и Азия, а като второстепенни пазари интерес има от страна на Великобритания, Скандинавските държави и САЩ.
Към този момент, освен чуждите компании, към работата на "ZenART VR", няма интерес от страна на българското Министерство на туризма.
Бургас също може да се възползва от работата на екипа и да популяризира обекти като остров "Света Анастасия" или "Аква калиде", при интерес от страна на Общината, която да възложи и заплати изпълнението на такъв проект. "Бихме могли да заснемем всякакви терени, както земни, така и подводни, острови и без ограничения от топологията. В случай, че Община Бургас проявява интерес, бихме могли да инсталираме подобни очила за виртуална реалност и в музеите", обясни Георгиев.
От проектите на "ZenART VR" могат да се възползват всички. "Няма точно и ясен профил, всеки би могъл да се разходи виртуално. Има различни категории, за които би било най-ползотворно и приятно преживяване - хора с малко свободно време; хора с физически увреждания, за които е трудно придвижване и пътуване; хора в рехабилитация от деменция или зависимости; и като цяло всеки човек, който е любител на модерните технологии и на пътуванията", допълва бургазлията.

Работата на екипа по проекта може да се види във видеото.

Галерия