Бургазлията Янчо Събев от години живее в белгийския град Льовен. Снимка Личен архив

Бургазлията Янчо Събев от години живее в белгийския град Льовен. Снимка Личен архив

Бургазлията Янчо Събев показва фотографии от различни страни в Европа и Азия в онлайн изложба. Тя е озаглавена "На нивото на неусложнено съществуване" и бе открита официалното във виртуалното пространство на 10-ти май 2020 г. в 09:00 ч. CEST и продължава до 10-ти август 2020. 

"На нивото на неусложнено съществуване" е проект, над който работя през последните няколко години. Идеята се роди от впечатлението ми, че хората подсъзнателно винаги са се стремяли към едно обикновеното, спокойно и неусложнено съществуване. В което, разбира се няма нищо лошо, тъй като това ни осигурява комфортното усещане за вътрешен баланс и щастие, удовлетворение и позитивно чувство за утрешния ден", разказа пред "Черноморие" бургазлията, който от годинии живее в белгийския град Льовен.

В Белгия започнаха поетапно облекчаване на мерките. Там все още достъпът до галерии и музеи не е разрешен. Единствената възможност на творците е да показват, до колкото е възможно, своето изкуство онлайн. От това предизвикателство се възползва и Янчо Събев.

Проектът му включва снимки, правени както в града в който живее, така също на различни локации в Япония, Испания, Китай. "Мои работи са били представяни на изложби в различни точки на света, станали са част от колекции, което разбира се е голяма чест за мен. Многократно съм бил награждаван при участията ми на авторитетни международни фотографски конкурси. Сега в условията на новите реалности, съотнесени с пандемията, която принуди много от нас да работим от домовете си или да ограничим контактите си с приятели и близки организирах малко като на шега първата си онлайн изложба. Надявам се фотографиите, които представям да достигнат до възможно най-много хора и да бъдат харесани", сподели бургазлията.

"Ако се вгледаме добре в семплостта на ежедневието, ще се видим обвързани с една динамична реалност, която сама по себе си е изключително импресионистична и завладяваща. И не само това, ние сме в една постоянна корелация с нея. Градът, средата където се движим, работим и прекарваме свободното си време е нашият хабитат и той има свой неустоим чар, неуловима динамика, защо не кажем дори своеобразна изразност. Обаче унесени в динамиката на ежедневието и рутината тази градска среда, с нейните силно изразени графични елементи и структурност, твърде често, за съжаление, остава незабелязана и неосмислена от нашето възприятие и разбиране. Посредством тази серия от снимки, включени в изложбата "На нивото на неусложнено съществуване", се опитвам да визуализирам хармоничната и естетична връзка на субекта с градскта среда, с която сме в екзистенциална интрига. Фотографиите които съм подбрал за тази изложба са девет на брой, макар че можеха да бъдат повече. Серията включва само черно-бели кадри. Всеизвестен факт е, че монохромноста подчертава изключително добре структурите, шарките и мотивите които обилно присъстват тук", допълва фотографът.

Снимките на Янчо Събев, които са качени в платформата се продават. И всеки, който желае може да купи избрана от него. Той ще я получи с доставка до дома си.

Изложбата "На нивото на неусложнено съществуване" може да разгледате тук