По границите на тънкия хумор и сериозните теми лъкатуши текстът на втората книга на бургазлията Стоян Дамянов - "Граници", определяна от критиката като документален роман. Това е книга за мъжкото търпение, за самоконтрола, за стрелянето по хора, за момичетата и звездите. Но и за размитата граница между съня, халюцинациите и реалността. За ясната граница между впечатленията на чулите и челите и на служилите и преживелите! Премиерата е на 26-ти януари, четвъртък, от 18.30 часа в Регионална библиотека "П. К. Яворов".

"Ще си налеем по чаша странджанско вино, за да се потопим в атмосферата на книгата и чак тогава ще си поговорим за литература, граници, мечти, момичета и други неща. Това не е сериозно или драматично четиво. Това е светъл, изпълнен с хумор и самоирония поглед към един от най-хубавите периоди в живото на човек - младостта", кани авторът Дамянов.

Една нощ край границата. Малко огънче до кльона, което през текста като лъч на прожектор шари из миналото, из морето от хълмове, долищата и черните пътища на Странджа, из дебрите на морала, мечтите и непредвидимите човешки реакции в критични ситуации. И един диалог между приятели, преминал в по-голямата си част в мълчание. Диалог между мъже служили вярно на България в две съвсем различни държави. Разговор теглен упорито в две противоположни посоки - от официалната доктрина на чулите и челите, към реалната картина на виделите и изживелите.

Стоян Дамянов твърди, че не е писател и не иска да бъде, но издава втора книга. По образование е лесовъд без нито ден стаж, но се е сдобил с 60 декара гора, просто за да се разхожда из нея като горски и да я запази за поколенията. Създал е четири изкуствени водоема, един от които е Резерватът за водни кончета. По желание е отишъл да служи на границата, само за да е повече време в гората. Живял е с много други видове, освен с хомо сапиенс.

До този момент "Граници" е представяна само на самите участници в събитията, за които разказва - през декември 2022 г. във Варна.