Нейко Плачков дори си прави селфи по време на бягането в Барселона. Снимки Личен архив

Нейко Плачков дори си прави селфи по време на бягането в Барселона. Снимки Личен архив

Бургазлията Нейко Плачков се класира на 273 място от 2000 ветерани на маратона, който се проведе този месец в испанския град Барселона. В тазгодишното му издание са участвали около 20 000 души, 2000 от които ветерани. Бургазлията е един от тези, тъй като попада във възрастовата група от 55 до 60 години. Дължината на трасето е 42,125 км и преминава през целия град. Стартът е даден на площад "Каталуня", а финалът е бил на Триумфалната арка.

"Бяхме заедно с 17 души от Бургас. Аз съм част от бегаческото общество в града", сподели маратонецът. За Нейко Плачков бягането се е превърнало в начин на живот. Бяга от 7-годишен. Участвал е в градски и планински маратони, където трасетата са много различни, заради настилката и терена. Участвал е на състезания по Хайдушките пътеки в Сливенския балкан, в маратона на Коджа кая край село Билка в Стара планина, на маратона в Трявна, на маратона край Златоград, на Софийския маратон, на този в Рим и на още други състезания.

"Трябва специална подготовка за дългите маратони. Това означава да се правят по 3-4 бягания през седмицата или да се изминават 120 - 160 км. на месец. Това означава, че е проведена нормална подготовка за маратона. По време на подготовката консумирам по-малко месо и млечни продукти. От нищо не се лишавам, всичко трябва да е в норма и с мярка", споделя маратонецът.

Той е доволен от представянето си в Барселона, въпреки че е не е успял да направи пълноценна подготовка за него. Сега вече се стяга за предстоящите маратони "Трявна ултра" на 14-ти април, на "Коджа кая" на 28 април и на градския маратон във Варна планиран за 12-ти май.

Галерия