Стефан Колев (вдясно) получи подкрепа, за да стане част от УС на Световната федерация. Снимки Личен архив

Стефан Колев (вдясно) получи подкрепа, за да стане част от УС на Световната федерация. Снимки Личен архив

Бургазлията Стефан Колев - председател на Българската федерация по ушу и вицепрезидент на Европейската федерация по ушу влезе и в борда на Световната федерация по кунг-фу. Той бе избран за член на Управителния борд на Световната федерация, в която членуват 160 държави, на Конгреса, който се провежда в момента в САЩ.

Това е още едно доказателство за големите заслуги на Българската федерация и лично на Стефан Колев за развитието на кунг-фу в България и Европа. Трениращите различни форми на ушу/кунг-фу в света са над половин милиард и Световната федерация, в чиито Управителен съвет беше избран Стефан Колев, е официалната организация, представляваща всички тези атлети, треньори, съдии и всички фенове на китайското бойно изкуство.

Ушу (китайското название за кунг-фу) е традиционното бойно изкуство на Китай, практикувано от над половин милиард души в света. Световната федерация по ушу е официалната организация, под чието ръководство се провеждат всички световни състезания по кунг-фу/ушу и която представлява интересите на всички атлети, съдии, треньори и практикуващи всякакви форми на китайското бойно изкуство.

В момента в САЩ (Тексас) се провежда поредното Световно първенство по ушу, като паралелно протича и Конгреса на Световната федерация, който избира ръководното тяло на федерацията за следващите 4 години. На 16-ти ноември делегатите на конгреса почти единодушно избраха Стефан Колев за един от 8-те членове на Управителния борд, който се грижи за развитието и популяризирането на кунг-фу/ушу в световен мащаб и управлява всички кунгу-фу/ушу събития на световно ниво.

Стефан Колев е носител на световна титла по кунг-фу и многократен републикански шампион. Основава свой клуб по ушу/кунгфу през 1994 г. От 2015 година ръководи българското ушу като президент на Българската ушу федерация. През 2020 стана вицепрезидент на Европейската федерация по ушу, а от 16 ноември 2023 е член и на Управителния борд на Световната федерация – възможно най-високата позиция, до която е стигал българин, практикуващ китайски бойни изкуства.

Под негово ръководство в България за пръв път се проведоха световни състезания по ушу – световното първенство по ушу за младежи през 2016 и световния шампионат по тайчи през 2018. 

Също по негова инициатива в Бургас се изгражда голям кунг-фу спортен център, където ще могат да се провеждат състезания, тренировки, семинари и други събития, свързани с практикуването на кунг-фу/ушу.

Галерия