Д-р Златина Филипова е сбъднала мечтата си да учи медицина, която от близо 30 години практикува в Абу Даби. Снимки Личен архив

Д-р Златина Филипова е сбъднала мечтата си да учи медицина, която от близо 30 години практикува в Абу Даби. Снимки Личен архив

Златина Филипова е олицетворение на елегантната, успешна и еманципирана жена, която не само е сбъднала мечтите си, но е имала смелостта да стигне много по-далече… и днес не спира да мечтае.

В най-женския месец на годината, точно на 8-ми март, решихме да ви срещнем с една истинска дама, която може да бъде пример и вдъхновение за много момичета.

Тя е родена в Бургас и от тук прави първите си стъпки към постигането на детската мечта – да стане лекар. Животът обаче я води на хиляди километри от родния град и ѝ отрежда мисията да дарява красота и усмивки на жените в един далечен, приказен свят. Вече почти 30 години д-р Златина Филипова е част от екипите на най-известните клиники за естетична медицина в Абу Даби. Нейни клиенти са изисквани, заможни дами, които не пестят средства, за да поддържат външния си вид.

Как започва всичко?

Златина Филипова завършва основното си образование в училище "Св. св. Кирил и Методий" - Бургас, след което е приета в Английската гимназия, където е в един випуск с Петя Дубарова.

Още като дете обаче тя знае, че професионалното ѝ развитие ще бъде свързано с медицината.

"Още като съвсем малко дете много исках да слагам инжекции. Имах си дори истинска спринцовка с игла и всичките ми кукли бяха надупчени. Мечтаех да стана медицинска сестра, но майка ми каза, че лекарите също поставят инжекции и тогава ми хрумна, че мога да стана лекар", спомня си д-р Златина Филипова.

Пътят към постигането на тази цел обаче не е безоблачен. Момичето от Бургас мечтае да учи медицина в София, но според тогавашния закон няма право на това, тъй като по разпределение е длъжна да се запише във Варненския университет. И когато е почти на ръба да се откаже от мечтата си, посещава Варна с приятели и се влюбва в града. Кандидатства и я приемат. В трети курс има възможност да се премести в столицата, но скоро разбира, че морето ѝ липсва и отново се връща във Варна.

След като завършва медицина и е вече дипломиран лекар, д-р Филипова все пак заминава за столицата, където се запознава с млад талантлив скулптор и между тях пламва любов.

"Неговата майка живееше в Абу Даби и ние отидохме на екскурзия при нея. Там случайно срещнах един човек, който, след като разбра, че съм дерматолог, ми предложи работа. Всичко стана много лесно и "безболезнено". Явно така е било писано", разказва бургазлийката.

Кариерата и в Близкия Изток започва преди 28 години от една голяма болница в Абу Даби. Тогава тя е първата лекарка от България, която държи изпити за признаване на дипломата и получава правото да работи равностойно с медиците от емирството.

След като натрупва опит, бургазлийката успява да създаде свой медицински център, който ръководи цели 12 години.

"Тук чужденец може да развие собствен бизнес само ако има местен партньор. Така направих и аз. Но след като се стигна до разногласия с моя бизнес партньор, реших, че е по-добре да напусна и да започна работа в друг голям медицински център, в който има специалисти в няколко направления – пластична хирургия, дерматолог, диетолог, джипи и кабинет по дентална медицина. Предстои този център да се разширява още и скоро ще се мести в нова луксозна сграда", споделя Златина Филипова.

Сблъсъкът на два свята

Абу Даби е място, което се движи от чужденци. Местните там са малък процент, а чужденците са основно от останалите арабски държави, Индия и Пакистан. Не е често срещано обаче жена от Източна Европа да гради кариера, и то наравно с мъжете.

"За 28 години – откакто съм тук, много неща за жените се промениха. Когато дойдох (в началото на 90-те), не беше прието момичета от престижни семейства да шофират, да имат мобилен телефон или да ходят сами по улиците. Само за няколко години картината коренно се измени. Сега жените имат по няколко телефона, работят, пътуват сами с приятелки и отделят значителни средства за разкрасителни процедури", обяснява д-р Филипова.

По думите ѝ промяната не е свързана само в правата на жените. Преди години в Абу Даби се е налагала строга цензура на филми, книги и списания, докато сега светският живот е доста по-свободен. От няколко месеца е в сила и закон, според който свободно могат да съжителстват и несемейни двойки.

"До неотдавна това беше немислимо и ако хванеха мъж и жена да живеят заедно без брак, законът им отреждаше затвор. Имах пациентка англичанка, която забременя, без да е омъжена, и се наложи да се прибере в Англия, за да роди, защото иначе щяха да я затворят", разказва бургазлийката.

Женската красота в "Света на приказките"

"Когато приех да работя в Абу Даби не се замислих до каква степен е развита естетичната дерматология в тази част на света. Оказа се обаче, че жените тук изключително много държат на външния си вид. През 90-те години съпругата все още се избираше от майката и другите жени от рода на момчето. Основните събития, на които се събираха жените – млади и стари, бяха сватбите. Когато за първи път попаднах на такова място, за мен беше истинско зрелище, почти шок. Видях толкова много пищност, изящество и красота – все едно бях в кралски двор", разказва бургазлийката.

Днес стремежът за съвършенство и желанието за красота сред жените се е засилило още повече. Много момичета започват с козметичните процедури още около 20-ата си година.

"И тук жените искат да бъдат хубави и млади, но се стараят мъжете им въобще да не заподозрат, че са си правили някакви интервенции", уточнява дерматологът.

Изненадващо или не, но жените в арабския свят познават филърите и ботокса още от края на 90-те години на ХХ в. А мезоконците, които днес са толкова популярни и у нас, д-р Филипова поставя на свои клиентки в Абу Даби от 12 години. Липосукцията също е сред популярните процедури в емирството.

"Не се правят много лифтинги обаче, защото жените тук имат здрави и стегнати кожи и не се отпускат толкова бързо. Но истината е, че се поддържат изключително много и започват да го правят от съвсем млада възраст. А след като родят няколко деца, се насочват и към процедури за поддържане и възстановяване на тялото", казва още бургазлийката.

Д-р Филипова съветва всяка жена – независимо от социалното положение и възрастта – да полага системни грижи за кожата си. Не е задължително те да бъдат сложни и скъпи. Добре е обаче да се започне с промяна от вътре, като се консумира много вода и здравословна храна. Важни са и ежедневните навици за почистване и подхранване на кожата, а също и нанасянето на продукти за слънцезащита.

От дерматологичния кабинет до киното

И ако някой твърди, че медиците са сериозни хора, стоящи далече от изкуството, много греши.

Атрактивната бургазлийка не само обича изкуството, но е и сред меценатите, подпомагащи родни филмови проекти. Тя се докосва до света на киното, когато започва работата по филма "Дякон Левски" на Максим Генчев. Тогава синът на Златина – 11-годишният Симеон, се явява на кастинг и е избран за ролята на малкия Левски. Виждайки потенциал в лентата, д-р Филипова решава да помогне на режисьора, като стане част от продуцентския екип.

След като излиза на екран "Дякон Левски", бургазлийката продуцира още два филмови проекта – "На педя от земята" и "Смартфонът беглец", където е и сценарист. И двете продукции набират популярност зад граница и се приемат изключително добре от публиката.

"Винаги съм имала слабост към киното и когато видях, че синът ми се увлича по актьорството, нещата се случиха много естествено", пояснява д-р Филипова.

Днес Симеон е вече младеж на 18 години и интересите му са съвсем различни. Той е привлечен от японската култура и аниме и се е заел да учи японски език, тъй като има желание да продължи образованието си в Страната на изгряващото слънце. Любовта на майка му към седмото изкуство обаче остава.

"Имам желание, мечта, цел да реализирам филмов проект, който е посветен на учителя Дънов. Дали ще бъде документален, или игрален, още не съм решила. Не съм се отказала, но засега тази идея е изместена малко в бъдещето", разкрива бургазлийката.

А плановете ѝ, свързани с киното, отиват още по-далеч – извън границите на родината, тъй като английски режисьор я кани да продуцират заедно филм. Двамата се срещат случайно в Кан, където български екип представя наши филми.

"Комуникацията ни продължи няколко години и сме обсъждали много идеи с него. За съжаление пандемията осуети някои от плановете ни, а усложнената международна обстановка сега препятства реализирането на филмовия проект, който засяга проблема с отвличането на деца", уточнява Златина Филипова.

Тя обаче е оптимист, че нещата се случват точно тогава, когато трябва, и не се е отказала да преследва мечтите си.

Галерия