PCR тестът на Цвета е потвърди положителния резултат даден от бързия тест. Снимката е илюстративна

PCR тестът на Цвета е потвърди положителния резултат даден от бързия тест. Снимката е илюстративна

Цвета Димитрова е един от 2920 жители на община Бургас, които са се срещали вече с COVID-19. Това е броят на регистрираните случаи в общината от началото на пандемията до днес. Към 6-ти ноември, според данни на Регионалната здравна инспекция в Бургас, излекуваните вече са 1048 души.

При Цвета, както и при мнозина други, които вече са в регистрите на заразени с корона вируса, COVID идва неочаквано и като обикновен грип. "Събудих си в събота сутринта с болки в ставите и цялото тяло, бях отпаднала. Това продължи два дни. В понеделник вече се обидах на личния ми лекар и той каза да си остана у дома, да вземам противогрипни лекарства и ми издаде болничен лист", сподели пред "Черноморие" бургазлийката. Тя работи в институция и като много свои колеги е изложена всекидневно на риска да се срещне с вируса. Цвета е една от онези, които спазват мерките за носене на маска, за социална дистанция, за лична хигиена. За да предпази близките си още в началото на пандемията тя се е дистанцирала оттях и сега продължава общуването само по телефона. "Може да не съм съгласна с всичко, което е регламентирано, но след като е нужно да се спазва, за да се предпазим всички, го правя", категорична е Цвета. Въпреки това обаче и тя става жертва на вируса. На петия ден, след като си стои у дома, й се обаждат от службата. Отива, за да бъде тествана заедно с колегите си, тъй като вече има установен положителен случай в нейния отдел. Резултатът от бързия тест показва, че и тя е носител на вируса.

"Резултатът излезе за броени минути. Не очаквах да чуя, че моят тест е положителен. Беше си шокиращо. Никой не е подготвен психически да чуе това", разказа бургазлийката. На следващия ден й се обаждат, за да й кажат, къде да отиде да си направи PCR тест, който трябва да потвърди или отхвърли резултата от бързия тест. "Не съм избирала лабораторията, защото тестовете ни се поемат от работодателя. Отидох, направих го и след няколко часа влязох в системата. PCR тестът потвърди резултата от бързия тест. Звъннах на личния ми лекар. Той вече знаеше, защото и в неговата система беше излязла информацията", споделя още Цвета. Вечерта получава обаждане и от служител от Регионалната здравна инспекция, за да й кажат същото и за да я информират, че подлежи на 14-дневна карантина у дома. Това се случва в четвъртък. Протоколът за карантината й е връчен от работещ в РЗИ в събота.

"Напрактика ще прекарам у дома 19 дни - пет дни преди да ми направят тест и още 14 дни, след като излезе резултата от PCR теста. На 15-тия ден, след започване на карантината ще бъда на работа", каза Цвета. Според заповед на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов от 14-ти октомври не се изисква отрицателен PCR тест, който да докаже, че заразеният вече е излекуван.

Цвета Димитрова кара болестта сравнително леко. "През първите дни продължих да се чувствам отпаднала. Носът ми беше запушен. Появи се суша кашлица. Обонянието ми силно намаля. Но не съм имала болки в гърдите, нито веднъж не съм имала температура и главоболие", сподели личния си опит с корона вируса бургазлийката.

Четири дни остават на Цвета до изтичане на карантината й и връщането й на работа. И след това тя ще продължи да спазва всички мерки, както и преди.