От Гражданската инициатива искат жените да бъдат равнопоставени с мъжете. Снимка Архив Черноморие-БГ

От Гражданската инициатива искат жените да бъдат равнопоставени с мъжете. Снимка Архив Черноморие-БГ

Бургазлийки искат достойно място за жените в паметта на града. От Гражданска инициатива "Бургас - Паметни жени" са изпратили писмо до Общинския съвет и до кмета на Община Бургас Димитър Николов с предложения как да бъде реализирана тяхната идея. Писмото е подписано от Даниела Божинова - председател на "Инициатива БГ".

През март 2018 година се навършват 80 години, откакто за първи път българските жени са упражнили правото си на глас в парламентарни избори. "В тази връзка и вземайки повод от настъпващия Международен ден на жената 8 март, както и от политическия дебат, разразил се напоследък около ратификацията от Република България на Международната конвенция срещу насилието над жени,

Ние, инициативна група бургаски жени, бихме искали да обърнем Вашето внимание в качеството Ви на органи, осъществяващи държавната политика по равнопоставеност на мъжете и жените на местно ниво, към следното:

Българското общество не е запознато с проблемите на равнопоставеността на мъжете и жените и в значителна степен е в плен на митологията, създадена по време на социализма, че у нас е постигнато фактическо равенство на половете по отношение упражняването на всички техни човешки права.

Българските политици (и политички) на национално и местно ниво са в дълг  към насърчаването на по-широко участие на жените във вземането на решения –  политически, икономически и др. въпреки наличието на специализирано законодателство, разписани европейски политики, национални стратегии и програми.

Безотговорните интерпретации на Конвенцията срещу насилието над жени, на които се наслушахме, показват огромна необходимост от информиране и образоване на българите и българките от всякакви възрасти, социални статуси, професии, политически афилиации и т.н. по темата, така че да могат да се ориентират самостоятелно в проблематиката и да не стават лесен обект за политически манипулации и мракобесие.

Част от усилията  в тази посока би следвало да бъдат към отбелязване и зачитане приноса на жените в историята. Става въпрос не само за история, а за създаване на култура на признание, за проява на цивилизованост и историческа справедливост", пише в писмото изпратено до ОбС и до кмета на Общината.

От Гражданската инициатива предлагат през настоящата година да бъдат именувани или преименувани няколко улици в град Бургас с имена на жени със значителен  принос към извоюването на избирателни права за българските жени и като цяло към общественото развитие, икономиката, образованието, изкуството и др.

Според Гражданската инициатива, в Бургас се броят на пръстите на едната ръка обектите, носещи имена на жени. При последното по-значително именуване и преименуване на улици, осъществено през 2016 г., Общинският съвет не прие да именува с нито едно женско име нито един от всички 16 обекта в списъка, въпреки направените по време на общественото обсъждане предложения.

"Считаме също, че в настоящата юбилейна година най-сетне трябва да бъдат предприети действия за поставяне паметна плоча на видната бургаска общественичка Жени Патева", пише още в писмото. В него се предлага още: "Да бъдат допълнени с изричен текст за прилагане на интегрирания подход за равнопоставеност на жените и мъжете съгласно предвиденото в чл. 4 (1) т.1 ЗРЖМ общинските наредби, свързани с отдаването на почит към заслужили граждани и гражданки на Бургас, а именно: Наредба за символиката и отличията на Община Бургас и Наредба за именуване и преименуване на общински обекти на територията на община Бургас. Предлагаме следният текст да бъде включен на подходящо място сред клаузите на съответната наредба: Прилагането на настоящата Наредба се осъществява при спазване на принципа за равнопоставеност на жените и мъжете".