При засилен интерес премина общественото обсъждане. Снимки Лина Главинова

При засилен интерес премина общественото обсъждане. Снимки Лина Главинова

Бус лента, светофари с бутон и асансьори за хора със затруднена мобилност са част от акцентите в проекта за обновяване на булевард "Демокрация". Той бе представен на обществено обсъждане при засилен граждански интерес. Реализацията му ще бъде с европейски средства. Общата сума, за която Община Бургас може да кандидатства е 10 млн. лева. Предстои да бъде направена количествено стойностна сметка на проекта.

Новата автобусна линия ще бъде обособена по трасето от автобусна спирка "КАТ" по трасето - "Проф. Яким Якимов" - "Стефан Стамболов" - "Демокрация" - "Булаир" - автогара "Юг". Част от трасето минава по булевард "Демокрация", който предстои да бъде обновен. Проектът в частта му от хотел "Аква" до заведение "Чадъра" бе представен от зам.-кметовете в Община Бургас - Чанка Коралска и Руска Бояджиева. Съществуващата велоалия ще бъде запазена, стана ясно по време на обсъждането. Нови места за паркиране на автомобили ще бъдат обособени от двете страни на "Демокрация" на местата, където това е възможно. В двете платна ще има по две ленти за движение от страна на автомобилите. След ремонта ще бъдат монтирани светофари с бутони, които ще бъдат задействани от страна на пешедохците, които искат да пресекат платното на регламентираните за целта места. В подлезите по трасето на новата бърза автобусна линия ще бъдат монтирани асансьори за хора със затруднена мобилност.

Присъстващите на обсъждането поискаха да разберат какви мерки взема Община Бургас за справяне с проблема с паркирането. "Предстои да направим проучване сред живеещите в района за обособяване на паркинг на терена зад Медицинския колеж. Той е държавна собственост, но няма да има пречка да бъде прехвърлен за стопанисване на Общината", коментира Чанка Коралска. Според архитект Владимир Милков, Общината харчи пари, за да осигури парко места, което не е по силите й. В момента в общината има регистрирани 220 000 автомобили, което прави средно около две-три возила на семейство.

На обсъждането бе повдигнат и въпроса с гаражите в кооперациите в центъра, които са превърнати в магазини от собствениците им, а те паркират на улицата. "Преди 10 години влезе в сила промяната в Закона за устройство на територията и за жалост не можем със задна дата да накараме хората да преобразуват магазините в гаражи", обясни казуса зам.-кметът Коралска.

Галерия