DSC_0585

DSC_0585

Бутиков ресторант на острова връща атмосферата от преди 100 години

Общината е защитила проекта пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството, който включва реконструкцията на мостика и модерницазията на пространството на острова. Стойността на проекта е 5 500 000 лева, срокът за изпълнение е 2 години. "Вече започват процедурите по обявяване на обществените поръчки за фирмите изпълнители на отделните лотове в проекта", каза на нарочна пресконференция днес кметът на общината Димитър Николов.

Проектът е за изграждането на цялостен туристически маршрут, който да тръгва от площад "Св. св. Кирил и Методий", през Етнографския музей, да минава по главната улица "Александровска", да спира до "Морското казино", мостика и оттам с хидробус до острова. За целта ще бъде направена цялостна реконструкция на съоръжението - подмяна на носещи конструкции, настилки, осветление, създаване на достъпен кей за акостиране. Общината ще обяви по проекта и обществена поръчка за закупуване на хидробус, с който ще се извършват плаванията до острова. Средства са предвидени и за облагородяването на острова - изграждане на малка пречиствателна станция, обособяването на кейово място, реконструкцията и реставрацията на църквата и манастирския комплекс, изграждането на музейна сбирка и други. На "Света Анастасия" ще бъдат създадени условия за извършване на бракосъчетания, така че след 2 години бъдещите младоженци ще могат да изрекат своето "да" там.

Кметът раздаде днес на присъстващите на пресконференцията първите ВИП билети, които дават право на притежателите им да пътуват до острова и обратно.

Снимка Етелка Пирева