Medici

Medici

България е пред остър недостиг на медицински специалисти

здравеопазване не са добри, тъй като колкото по-малко са лекарите у нас, толкова по-болно ще бъде населението. По мнение на заместник-директорката на Медицинския колеж именно най-добрите ни лекари са тези, които напускат България.
За първи път у нас днес се чества 5 май – Международният ден на акушерката. По този повод в морската столица се провежда обучителен семинар над 80 акушерки и студенти от региона. Темата на форума са перспективите пред акушерките и по-специално възможностите за самостоятелна акушерска практика в България. Във връзка с това Димитрова разкри, че Здравната каса няма обструкции към разкриване на самостоятелна акушерска практика. Тя добави, че ако акушер наблюдава самостоятелно нормална бременност ще излиза по-евтино на държавата.
Обучителният семинар е организиран от Медицинския колеж към Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" – Варна и Българската асоциация на специалистите по здравни грижи , и е спонсорирано от Bayer HealthCare – България.
Международната конфедерация на акушерките (ICM) отбелязва този празник от 1992 година. Тази година той преминава под мотото "Светът се нуждае от акушерките. Днес повече от всякога" и е повод да се информира обществеността за значението на акушерската професия, да се пропагандира въвеждането на акушерски модел на грижа, да се насочи вниманието към спазване правата на раждащата жена.

Днес+