Бургазлията опита да преодолее дистанцията, нещо което не е правено досега. Снимка Лина Главинова

Бургазлията опита да преодолее дистанцията, нещо което не е правено досега. Снимка Лина Главинова

Цанко Цанков успешно стартира тази сутрин плуването от нос Емине до нос Маслен нос. Разстоянието е 44,702 км. и свързва най-северната точка на Бургаския залив с най-южната. Бургаският плувец си постави амбициозната цел да преплува дистанцията, нещо което досега не е правено.

"Той се чувства много добре. Атмосферните условия са подходящи за плуване", каза пред "Черноморие" Веселина Девеждиева - началник отдел "Спорт" в Община Бургас. За логистиката на състезанието са се погрижили от Общината, Гранична полиция, Морска администрация, база "Бургас".

Цанко Цанков е състезател на столичния клуб "Олимп", но кариерата му започва от бургаския "Черноморец". За преплуването на залива той е започнал подготовката си през ноември 2018 година и е ползвал съветите на плувеца Петър Стойчев.

Преплуването на Бургаския залив започна към 06.15 часа тази сутрин, но Цанко Цанков е успял да навакса закъснението. Очаква се финалът да бъде след около 10-12 часа край нос Маслен нос. Средната скорост, с която бургазлията плува е 4 км/час. На всеки 10-15 минути той ще приема напитки съдържащи въглехидрати, електролити, които са нужни за поддържане на тонуса.

За подготовката на преплуването Общинският съвет в Бургас отпусна на Цанко Цанков 3 000 лева.