Днес почитаме и свети свещеномъченик Садок, епископ Персийски и 128 мъченици с него

Днес почитаме и свети свещеномъченик Садок, епископ Персийски и 128 мъченици с него

Православната църква почита днес свети Лъв, епископ Катански, свети Агатон, папа Римски, свети свещеномъченик Садок, епископ Персийски и 128 мъченици с него, преподобни Плотин, 34 преподобни мъченици Валаамски Силвестър, Йона, Давиди др.

Свети Лъв бил родом от Равена (Северна Италия). Той бил син на знатни и благочестиви родители и получил добро образование.

Лъв преминал всички степени на свещенството. Той бил избран за епископ на град Катана (остров Сицилия), който се намирал близо до известния вулкан Етна. Като епископ св. Лъв се проявил със своето изключително милосърдие: грижел се за сираците, вдовиците, бедните, болните, странниците. Той усърдно проповядвал и поучавал своето паство на закона Господен.

За високите си добродетели и възвишен духовен живот той бил удостоен с чудотворна сила. Неговото чудотворство било известно и в императорския дворец.

В дълбока старост свети Лъв Катански се преставил в Господа и бил погребан в църквата на света мъченица Луция. Той светителствал през годините 886-919 – времето на византийския император Константин Багренородни и българския цар Симеон Велики.

© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев); източник: http://www.pravoslavieto.com