Мария Магдалена е вярна и предана последователка на Иисус Христос

Мария Магдалена е вярна и предана последователка на Иисус Христос

На 22 юли Православната църква почита паметта на света мироносица и равноапостолна Мария Магдалена. Името Магдалена произхожда от наименованието на град Magdala Nunayya, което преведено от иврит означава "колоната на рибарите". Това бил древен град в Галилея, който се счита за родното място на Мария Магдалена.

Мария Магдалена е вярна и предана последователка на Иисус Христос, християнска светица, мироноска, следваща Христа, споделяща неговите страсти до разпятието и свидетелка на възкресението му.

Народът тачи първата вестителка на Възкресението като сестра на св. Илия. На нея се приписва първият възглас "Христос воскресе!".

В православната и в католическата църкви почитането на Мария Магдалена има известни разлики.

Православната я тачи предимно като мироноска-изцелителка от бесовете, която се появява епизодично в няколко от Евангелията, докато в католическата църква дълго време нейният образ легендарно се идентифицира с каещата се блудница от Марта и Мария.

Естеството на връзката между Иисус Христос и Мария Магдалена е предмет на многобройни конспиративни теории, догадки и предположения, които понякога се разглеждат от вярващите като светотатство. 

Днес имен ден празнуват всички, които носят имената - Мадлен, Мадлена, Магдалена, Магда и Миглена.