Находката бе открита при разкопките на Русокастро миналата година. Снимка Архив Черноморие-бг

Находката бе открита при разкопките на Русокастро миналата година. Снимка Архив Черноморие-бг

Ценна находка от крепостта Русокастро се превърна в сувенир за туристи. През 2021 г. археолозите от Регионалния исторически музей в Бургас, проучващи средновековния град Русокастро, откриха изящно блюдо, изработено в техника "сграфито", с изображение на барс - снежен леопард. Животното е легендарно – то е било символ на мощта, силата и благополучието, особено тачено във Волжка България. Находката е световен уникат, и носи всички характеристики на произведенията от ателиетата на средновековната столица на България – царският град Търново. Оригиналният предмет е част от изложбата "Сграфито керамика от Българското Черноморие", и може да се види до 30 октомври в Археологическата експозиция на РИМ - Бургас (булевард "Алеко Богориди" №21) всеки ден от 10:00 до 19:00 часа.

Иван Арабаджиев – художникът на Бургаския музей, изготви сувенири – творчески реплики, на тази безценна находка. Те вече могат да се намерят на щандовете на Археологическата експозиция в Бургас. Сувенирите са ръчно изработени и могат да станат желан подарък по различни поводи.

Новите сувенири са изработени в чест на 690 г. от битката при Русокастро. На 18 юли 1332 г. при Русокастро армията на цар Иван Александър побеждава византийската войска, предвождана от император Андроник III Палеолог. Остатъците от византийските отряди са обсадени в Русокастро и поставен на колене, Андроник се предава лично на българския цар. В резултат от битката цялото Южно Черноморие остава в български ръце до 1366 г.