Министър Валентин Радев посети центъра заедно с кмета Димитър Николов. Снимка Пресцентър Община Бургас

Министър Валентин Радев посети центъра заедно с кмета Димитър Николов. Снимка Пресцентър Община Бургас

Общинският център за видеонаблюдение в Бургас да стане координационен за цялата област и да обхваща периметъра от Обзор до Резово. Това да стане чрез закупуването на аналитичен софтуер. Тази идея обсъдиха министърът на вътрешните работи Валентин Радев, кметът на Община Бургас Димитър Николов, директорът на ОДМВР - старши комисар Калоян Калоянов и шефът на охранителна полиция комисар Неделчо Рачев.
Надграждането на системата за видеонаблюдение ще е изключително полезно за работата на МВР по отношение на оперативно - издирвателните дейности и разкриването на престъпления, стана ясно от разговора. Превръщането на бургаския център в регионален ще позволи от едно място да се наблюдават входните и изходните артерии в населените места, както и вътрешните територии. Така при сигнали ще може да се проследява траекторията на движение на издирвани лица и автомобилите им.
Министър Радев разгледа на място Центъра за видеонаблюдение в Бургас и се запозна със системата за ранно оповестяване при наводнения, както и с настоящите възможности на софтуера. От разговора стана ясно, че при надграждане на системата в него могат да се обособят работни места за представители на МВР. Така ще се спести значителен ресурс за оперативно - издирвателните мероприятия на полицията и ще се повиши разкриваемостта на престъпленията.
Намеренията са новият софтуер да обвърже съществуващото видеонаблюдение по общини с това на АПИ, да го синхронизира и с външните камери на банки и големи фирмени сгради. Центърът в Бургас разполага със зала за кризисен щаб, където при необходимост могат да заседават представители на различни институции. На голям екран в нея се излъчват избрани записи от камерите от различни точки. Три от мониторите в Центъра са свързани със системата на телефон 112, а част от камерите в града са с опция за 360 градусово наблюдение. Някои от камерите са поставени на подадени от полицията места след анализ на конфликтни зони с наситен брой инциденти или пътно транспортни произшествия.