След ремонтът на Алеко Богориди, чадърите на заведенията ще бъдат в един цвят. Снимка Архив Черноморие-БГ

След ремонтът на Алеко Богориди, чадърите на заведенията ще бъдат в един цвят. Снимка Архив Черноморие-БГ

Час и 46 минути общинските съветници се упражняваха на тема - цвят на чадъра и какво представлява фирменото лого и рекламния надпис. Толкова продължиха дебатите по докладната записка за приемане на проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за преместваемите обекти за търговски и други обслужващи дейности и елементите на градско обзавеждане на територията на Община Бургас. Съветниците дебатираха основно върху цвета на чадърите, които ще бъдат разположени пред заведенията в центъра на Бургас. На моменти темата бе изместена в посока - кой колко страни е обиколил и какви заведения е посетил. Съветниците демонстрираха и позния за цветовата гама, но не и за разликите в Наредбата за рекламна дейност и Наредбата за преместваемите обекти.

В крайна сметка проекта бе приет с 39 гласа "за", 1 "против" и 3 "въздържал се".

Наредбата в частта за чадърите е следната:

1. За територията на улица "Богориди", улица "Александровска", площад "Тройката", площад "Св. св. Кирил и Методий", площад "Царица Йоана" и улица "Александър Батенберг" се допуска поставянето само на чадъри в цветовата гама от бяло до светла охра, без рекламни надписи.

2. За територията на улица "Богориди", улица "Александровска", площад "Тройката", площад "Св. св. Кирил и Методий", площад "Царица Йоана" и улица "Александър Батенберг" се допуска поставянето на слънцезащитни тенти-конзолни, окачени на фасадите на сгради, въз основа на съгласие на собствениците в тях, в цветова гама от бяло до светла охра, без рекламни надписи.

3. За територията на Приморски парк и Парк Езеро върху зоните определени за поставяне на маси за открито сервиране се допуска поставянето само на чадъри и сенници в цветова гама бяло до светло зелено, без рекламни надписи.

4. При поставяне на преместваеми обекти - кампанийни и сезонни, за територията на Централна градска част, Приморски парк и парк "Езеро", в случай на поставяне на слънцезащитни чадъри и сенници важат съответните правила по т.1, т.2 и т.3 от настоящия раздел.