Часовникът бе демонтиран в края на януари. Снимка Лина Главинова

Часовникът бе демонтиран в края на януари. Снимка Лина Главинова

Часовникът - символ на Бургас ще има три нови механизми, които ще бъдат свързани с GPS връзка. Механизмите са поръчани от Чехия, научи сайт "Черноморие". Както "Черноморие" първи писа, Часовникът не работи от почти три месеца и механизмът му ще бъде сменен, защото е морално остарял и е невъзможно да бъде ремонтиран. Тогава Община Бургас взе решение да бъде закупена нова задвижваща система, която ще помогне Часовника да работи още дълго време.

На 29-ти януари стария механизъм бе демонтиран. Реконструкцията е планирана така, че Часовникът да запази познатия си образ с тройния циферблат. Поправките ще засегнат само скритите под кутията части.

Стъклата, предпазващи и затварящи циферблата, ще бъдат подменени с нови от прозрачен полимерен материал, за по-дълга устойчивост  и безопасност. Целият алуминиев корпус ще бъде обработен с абразивна струя за премахване на старите слоеве боя, след това ще се отстранят всички дефекти  и кривини по корпуса и ще бъде боядисан в оригиналните си цветове. Целият процес по ремонта се води от бургаския художник Кольо Кехайов, поясниха от Община Бургас. Циферблатите и стрелките също ще се подменят с нови, които ще изглеждат по абсолютно същия начин като старите. Тези детайли се изработват в София от часовникаря Гаро Шадиян.