Chef Любен Койчев направи показно на различни техники в кулинарията. Снимки ПГТ Проф. д-р Асен Златаров

Chef Любен Койчев направи показно на различни техники в кулинарията. Снимки ПГТ Проф. д-р Асен Златаров

Бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" прие във своите учебни кухни шеф Любен Койчев от HRC кулинарна академия. Шеф Койчев, който е уважаван лектор в академията и главен готвач на ресторант "Таланти", проведе интерактивен уъркшоп, предназначен да вдъхнови и обучи бъдещите професионалисти в кулинарното изкуство.

По време на уъркшопа шеф Койчев представи основните правила и съвременни техники в "плейтването" и презентацията на ястия. Той обърна специално внимание на използването на ярки естествени цветове, които придават визуална привлекателност на ястията, както и на разнообразните текстури, постигнати чрез пюрета, гелове, пяна и прахове от лиофилизирани продукти. Участниците научиха и за значението на микро растенията, които не само добавят естетика, но и допринасят с вкусови нюанси.

Учениците имаха възможност да приложат наученото на практика, като се включиха активно в процеса на аранжиране на чинии. Те получиха ценни съвети и напътствия от шеф Койчев, което им помогна да усвоят базови умения за подредба и презентация на храната. Този практически опит беше не само образователен, но и вдъхновяващ за всички участници, които сега са още по-мотивирани да преследват кариера в кулинарното изкуство.

Посещението на шеф Любен Койчев е част от усилията на гимназията да предостави на своите ученици възможност за директен контакт с успешни професионалисти и реален опит в съвременната кулинария, което значително обогатява тяхното обучение и професионално развитие.

Обучението е по дейност 5 по проект BG05SFPR001-3.001-0001 "Модернизиране на професионалното образование и обучение".

Галерия