Челибилек победи Александър Донски на финалния кръг на тенистурнира в Созопол. Снимка Пресцентър

Челибилек победи Александър Донски на финалния кръг на тенистурнира в Созопол. Снимка Пресцентър

Турският тенисист Алтуг Челикбилек е новият шампион на завършилия днес международен тенис турнир в Созопол. Той победи Александър Донски с 6:7(5) 6:3 6:2 във финала на турнира за мъже "Санта Марина Къп“ с награден фонд 15 000 долара.,Челикбилек спечели титлата в четвъртото издание на надпреварата.

Донски, за когото това бе първо класиране за финал на международен турнир за мъже, започна добре и спечели продължилия близо час и половина първи сет с тайбрек. След това обаче поставеният под №1 в схемата Челикбилек постигна пълен обрат и спечели пета титла в кариерата си и втора за тази година.

20-годишният български тенисист си осигури след отличното представяне в Созопол през изминалата седмица 60 точки за новата ранглиста на ITF за мъже. Алтуг Челикбилек пък взе 100 точки, както и 1944 евро от наградния фонд на турнира. Той стана четвъртият шампион на "Санта Марина Къп" след Давид Перес Санс (Испания), Албано Оливети (Франция) и Себастиан Болц (Франция).

Турнирът в Созопол бе първият у нас за годината от този ранг и поредното състезание от богатия календар на Тенис център „Санта Марина“. В предните седмици тук се проведоха държавни турнири от календара на БФТ за юноши и девойки до 18 г., както и за мъже и жени, и турнир от веригата "Киндер+".

През есента комплексът ще е домакин на още три международни турнира – до 14 г. от календара на европейската федерация Тенис Европа, до 18 г. от календара на ITF и за жени с награден фонд също 15 000 долара. Календарът на Тенис център "Санта Марина" се провежда със съдействието на Община Созопол и на БФТ.

Едноименният тенис център в китното и зелено ваканционно селище "Санта Марина" в Созопол разполага с 8 твърди корта с фантастична гледка към морето. В последните четири години в тенис курорта са проведени над 40 престижни национални и международни състезания, над 600 състезатели от повече от 50 страни са взели участие в турнирите в Созопол.