Акулите ще зимуват на върха в класацията преди началото на пролетния дял на първенството. Снимка Черноморец 1919

Акулите ще зимуват на върха в класацията преди началото на пролетния дял на първенството. Снимка Черноморец 1919

Отборът на "Черноморец 1919 - Бургас" приключи есенния дял от първенството на Югоизточната Трета лига с класическа победа 3:0 над ОФК "Карнобат". "Акулите", водени от Слави Костенски записаха 14-и успех от началото на сезона и ще зимуват на върха, след като два сезона не успяха да постигнат така жадуваната цел. Първият "Нефтохимик" се изкачи при професионалистите, а вторият бе за "Созопол". Сега идва ред на бургаските акули. "Черноморец" спечели важна победа у дома срещу карнобатлии, записвайки пълна успеваемост като домакин - 8 победи от 8 мача. При гостуванията, акулите спечелиха 6 срещи, а 2 пъти завършиха наравно, като в единия мач с "Първомай" - 1:1 изпуснаха победата в добавеното време. Другото реми бе в "Нова Загора" - 1:1. "Черноморец" изравни от дузпа в края на срещата, а Мариян Тонев я превърна в гол. Единственото поражение бе от "Розова долина" в Казанлък с 3:2.

Двубоят с "Карнобат" от 17-ия последен кръг на есенния дял, протече отново под диктовката на домакините. Както по традиция, преди срещата бе разрязана и тортата с надпис "Есенен първенец". Черноморец и в този двубой стигна трудно до първото попадение, но след това футболистите в синьо се успокоиха и логично се стигна до останалите два гола. Черноморец променяше сценария само няколко пъти през полусезона, като само в 3 от случаите вкарваше повече от 3 гола, с Ямбол, Верея и Сокол Марково. Това не попречи на момчетата на Костенски да бъдат еднолични лидери и да имат аванс на върха от 6 точки пред "Загорец". 13 пъти пък бургаските акули бележеха в последните десет минути и в заключителните - победите над "Родопа" - Смолян, "Горски Извор", "Димитровград", "Спартак" - Пловдив, "Атлетик" - Куклен, "Гигант"- Съединение, "Хасково", в регионалното дерби с "Несебър", "Левски" - Карлово, "Борислав" - Първомай, както и в дербитата с "Марица" и "Загорец", та дори и с "Карнобат". При единственото поражение от "Розова долина", "акулите" пак отбелязаха накрая, а това се превърна в традиция.

"Черноморец" спечели 44 точки от възможни 51 и логично оглави класирането с 14 победи, 2 равенства и 1 поражение - 38:11 голова разлика, с 6 точки пред "Загорец", които имат 38 и два мача по-малко - гостувания на "Марица" - Пловдив и "Гигант" - Съединение, които ще се изиграят догодина.

Двамата атакуващи състезатели на "Черноморец" Милен Танев и нападателят от Харманли Мариян Тонев са еднолични лидери в голмайсторската листа на бургазлии с по 11 попадения. Юношата на клуба, роден 2002 година Антон Узунов има 6 на своята сметка, а Валентин Иванов и Стоян Кижев, който също е юноша на "Черноморец", роден 1995 година има 2. Останалите голмайстори на бургазлии имат по един гол - полузащитниците Мустафа Мустафа, Мирослав Радев, Симеон Русев, Любомир Божинов и бранителите Нуретин Пюскюлю и Стоян Мантаров. "Акулите" ще се опитат този сезон да гонят и домакински рекорд за пълен актив от спечелени срещи у дома без равенство. В региона само "Созопол" може да се похвали с това. Небесносините имат 17 домакински победи в Трета лига.

"Черноморец" ще има по-лек втори пролетен дял от шампионата, като бургазлии ще приемат всички стойностни опоненти у дома - "Марица", "Загорец", "Борислав" - Първомай, "Розова долина" - Казанлък и "Гигант" - Съединение. "Левски" - Карлово и "Сокол" - Марково, които са домакински отбори, както и "Родопа" - Смолян и "Хасково". Единствените тежки визити остават на приятната изненада през сезона Горски Извор и Атлeтик Куклен. Останалите са в Димитровград и Спартак Пловдив, както и в регионалното дерби с "Несебър". "Черноморец" гостува още на "Верея" - Стара Загора и Ямбол, а в последния кръг от сезона и на Карнобат.

Момчетата на Костенски трябва да продължават с победите и през пролетта, а това трябва да донесе допълнително самочувствие на играчите, имайки предвид, че те спечелиха всички възлови срещи.