За настоящия сезон от два финала клубът има спечелени две купи. Снимки СКВТ Черноморец

За настоящия сезон от два финала клубът има спечелени две купи. Снимки СКВТ Черноморец

Най-младият отбор, достигнал до финалната четворка в мъжкото първенство по водна топка - "Черноморец" триумфира с вицешампионската титла на България за сезон 2020/2021. Това е втори пореден сребърен комплект медали и купа за бургаските ватерполисти, които и през миналата кампания станаха №2 в родната водна топка на държавното първенство при мъжете. Във възрастта "Черноморец" има спечелени още сребро (2019 г.) и бронз (2012 г.) от турнира за Купа България.

Във финала момчетата на треньора Петър Йонов, чиято средна възраст е 20 г. и 3 месеца, се изправиха срещу много по-опитния и зрял състав на ЦСКА - средна възраст 30 г. и 4 месеца.

Любопитен факт е, че в последните две години "Черноморец" няма загуба от червения клуб. Може би по тази причина за финала армейците си бяха спретнали стройна организация. За мача специално от столицата пристигна гръмогласна група от футболната агитка на ЦСКА. Приложени бяха и малки трикове за разколебаване на съперника. Като допълнение към всичко това над Варна се изсипа проливен дъжд, заради който срещата бе прекъсвана на два пъти – в началото и във втората четвърт Паузите допълнително разконцентрираха младите ни състезатели.

Бургаските ватерполисти не успяха да спечелят така мечтаната шампионска титла, към която се стремят и силно желаят. На плувен комплекс "Приморски" капитанът на "армейците" Боян Торосов буквално затвори вратата зад себе си и бе с основна заслуга за победата с 13:7 (3:1; 3:3; 4:3; 3:0).

Извоюваното от „Черноморец“ сребро обаче е равностойно на златото, защото не е подарено, а изстрадано, спечелено с много труд и то срещу силен съперник.

Специалният приз за най-добър нападател в мъжкото първенство беше връчен на младия Виктор Узунов, който е голмайстор на "Черноморец" от шампионата във възраст U19.

По пътя към среброто "Черноморец" победи с 9:8 в полуфинала домакините от "Аква Спорт". Шампионът ЦСКА елиминира "Локомотив НН" с 14:13. В малкия финал варненци се наложиха с 14:12 над столичния "Локомотив НН" и се окичиха с бронза.

За настоящия сезон това е общо 53–и комплект медали, извоювани от държани първенства и турнира за Купа България от създаването на СКВТ "Черноморец". За настоящия сезон от два финала клубът има спечелени две купи.

"Със сигурност броят на купите ще продължи да расте. Извоюваните медали са резултат на амбициите на състезателите. Необходимо ни е повече самочувствие", заяви главният треньор на бургаския "Черноморец" Петър Йонов.

"Моделът на клуба работи. Но в името на това той да продължи да се развива е необходим треньор с енергия и опит, който да работи професионално с децата. Благодарни сме, че Живислав Живанович се включва в работата на клуба в заключителната му кампания. Всичко това е на база лични взаимоотношения. Чакаме завръщането на нашите състезатели, които се разпиляха след завършване на средното образование. Уверен съм, че тепърва този отбор ще показва своя потенциал", допълни Йонов, който е основният двигател на клуба.   

Сребърните медалисти на мъжкия отбор на "Черноморец": Михаил Колев, Михаил Кошничаров, Ивайло Стоянов–к., Пламен Йорданов, Виктор Узунов, Константин Гаров, Николай Тодоров, Жан Вълчев, Янис Христов, Иван Синицин, Георги Митев, Димитър Димитров, Марио Козаров, Емилиян Симеонов.

Галерия