"Черноморец - Бургас" регистрира най-добро есенно представяне

 

Позицията от настоящата есен дава реални шансове през пролетта да бъде коригиран клубния рекорд за най-добро класиране от сезон 1978/79 г., когато черноморци финишираха на 5-о място. Тогава обаче тимът направи по-силен втори полусезон, а след първия беше на 8-мо място.

Интересно е да се проследи представянето на "акулите" през есента на 1978 г.

Водени от треньор №1 на Бургас за ХХ век Васил Желев - Вашпина, "акулите" започват с 0:0 в 1-вия кръг като гости на "Спартак" /Пл/. Следва ново реми в Бургас – 2:2 с "Черно море" с голове на Първан Дончев и Руси Гочев. В 3-тия кръг идва загубата с 2:4 срещу "Левски - Спартак" в София, като и двата гола бележи 20-годишният тогава Гочев. "Сините" го харесват и след 6-тия кръг го привличат в редиците си, възползвайки се от факта, че дясното крило става студент в столицата. Впоследствие Руси става голмайстор на първенството.

В 4-тия кръг на "А" група четата на Вашпина се поздравява с първа победа пред собствена публика – 3:1 над "Берое" с голове на Георги Маджаров-2 и Иван Пазачев. В 5-тия кръг със същия резултат на чужд терен е сломен и "Локомотив" /Пд/ с голове на Валентин Делиминков, Иван Претъргов /познат и популяризиран днес като Притъргов/ и Гочев. В 6-тия кръг "Черноморец" се разправя с 4:0 над гостуващия "Марек" /голмайстори: Георги Илиев, Дончев, Претъргов и Гочев, за когото този мач е прощален с бургаската публика/. Следват обаче три поредни загуби: 0:1 при гостуването на "Локомотив" /Сф/, 2:3 у дома срещу врачанския "Ботев" /Горанов- автогол, Претъргов/ и 2:4 в Благоевград срещу "Пирин" /Пазачев, Тотко Дремсизов/. Настроението се връща след 2:1 вкъщи над "Хасково" /Дремсизов, Делиминков/ и 2:2 в София с ЦСКА "Септемврийско знаме" /Г.Маджаров, Илиев-дузпа/. После обаче пак идва студен душ – 1:2 пред собствена публика срещу „Сливен” /Иван Йовчев/. В 13-ия и 14-ия кръг "акулите" имат два поредни мача навън, в които завършват наравно – 2:2 в Пловдив с "Тракия" /Цвятко Мутафчиев, Ивайло Коцев/ и 1:1 в столицата с "Академик" /Коцев/.

След 1:0 в Бургас над "Славия" /Претъргов/ в 15-ия кръг "Черноморец" заема 8-мо място в есенното класиране с актив от 15 точки след 5 победи, 5 ремита и 5 загуби при голова разлика 27:24 /тогава за победа се присъждаха по 2, а не както сега по 3 точки/. Преди бургазлии са отборите на ЦСКА с 22 точки, "Левски Спартак" - 20, "Локомотив" /Сф/ и "Берое" - по 18, "Марек" - 17, "Пирин" - 16, "Тракия" - 15 точки и по-добра голова разлика. През пролетта "Черноморец" се представя по-силно, за да финишира на 5-о място в крайното класиране с актив от 34 точки след 13 победи, 8 равенства и 9 загуби при 45:43 гола.

"Акулите" на мениджъра Красимир Балъков сега имат отличната възможност да подобрят най-предното класиране в историята на клуба.