Червените младежи с акция "Хладилник" срещу Дянков

националната кампания срещу младежката безработица и замразяването на доходите "Дянков, иди си!".

 

 

В рамките на акцията всеки жител на Бургас ще може да отправи своето послание, искане или пожелание към правителството. През целия месец март Младежкото обединение в БСП ще събира посланията на българите от цялата страна.

Безработицата e един от тежките проблеми на 2011 г. Официалната статистика сочи, че безработицата в момента е около 10 %, но заедно със скритата тя реално е 16 %.

За последните 2 години броят на незаетите у нас е нараснал до 313 000 /данни от изследване на КНСБ за пазара на труда, 26 януари 2011 г./ Подобен спад на заетите места не е отчитан от началото на прехода. А според официалните данни новорегистрираните в бюрата по труда са 120 000. Това означава, че останалите незаети граждани или са в сивата икономика, или са емигрирали в чужбина

Нивото на безработица сред младежите е над 20% - по-високо от тази при останалите  групи. Това е проблем с икономически, социални и писохологически последствия. Висока младежка безработица означава загубени за обществото инвестициите в образованието им. Държавата не може да разчитат на приноса им в осигурителните системи и увеличава разходите за тях. Всичко това похабява потенциала на това поколение и минира социалната стабилност.

"За година и половина обедняваме прогресивно. Доходите са замразени за разлика от цените, инфлацията, сметките, лихвите и пр. Стандартът ни става все по-нисък. Не искаме от правителството поредното обяснения с кризата – защото пикът й в останалите държави премина, при нас няма отлепване от дъното. Искаме работа, нормални доходи и държава, която е на мястото си.  В бюджет 2011 няма никакви мерки, с които да  се увеличат доходите на работещите с най-ниски заплати. Това е първото правителство, при което разходите за социално осигурителни плащания, семейни и социални помощи намаляват както в абсолютен размер, така и като процент от БВП", мотивират протеста си червените.