На 1-ви март се закичваме с мартеници за здраве. Снимка Черноморие-бг

На 1-ви март се закичваме с мартеници за здраве. Снимка Черноморие-бг

На 1-ви март започва най-женският месец в календара. На днешния ден празнуваме Баба Марта. В българските традиции тя е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата. Традицията е свързана с древната езическа история, свързана с всички земеделски култове към природата. Някои от най-специфичните черти на първомартенската обредност и особено завързването на усуканите бяла и червена вълнени нишки, са плод на многовековна традиция, която е била присъща за тракийски (палеобалкански) и елински обичаи.

Легенда гласи, че мартеницата е свързана с прабългарите. А усуканите бели и червени конци се носят за здраве.

Обичаят за връзване на мартеница е познат в и в Румъния, Молдова, Албания, Гърция, Репблика Северна Македония и Сърбия. В Румъния мартеници се връзват на ръцете само на жените и малките деца, а мъжете могат да носят мартеница само на скришно място, например в обувката. В Гърция мартеници се връзват само на ръцете на децата. В България мартеници се връзват още на млади животни и дървета, също и на мъжете.

Мартениците се носят до настъпването на пролетта или докато се появят първите за годината щъркели. Тогава мартеницата се вързва на разцъфнало дърво или под камък.