Проф. Александър Текелиев е автор на музикално сценични произведения, 2 оратории и други вокално-симфонични творби, симфонии за струнен оркестър и други камерно-инструментални опуси

Проф. Александър Текелиев е автор на музикално сценични произведения, 2 оратории и други вокално-симфонични творби, симфонии за струнен оркестър и други камерно-инструментални опуси

80-годишнината от рождението на именития български композитор и музикален педагог проф. Александър Текелиев ще бъде отбелязана с концерт. Той ще започне в 19.00 часа на 27-ми октомври на сцената на Държавна опера Бургас. Под диригентската палка на изтъкнатия български диригент, председател на Българския хоров съюз – маестро Славил Димитров, друг именит български музикант – Борислав Йоцов, кларинет, който ще бъде солист на оркестъра на Бургаската опера с концертмайстор Христо Белчев, заедно с чудесните млади певци от Детски хор "Милка Стоева" с диригент Светла Стоева, ще поднесат своя своебразен духовен дар към проф. Текелиев, който е баща на директора на Държавна опера – Бургас – доц. д-р Александър Текелиев.

В концертната програма ще бъдат представени популярните творби на проф. Александър Текелиев: Концерт за кларинет и оркестър, в изпълнение на Борислав Йоцов и оркестъра на Опера Бургас, и "Морска приказка", поема за детски хор и симфоничен оркестър, композирана през 1987 г., в изпълнение на Детски хор "Милка Стоева" и оркестрантите на Бургаската опера.

Маестро Славил Димитров е добре познат на бургаската публика, тази година той дирижира с голям успех спектакъла на операта "Травиата" от Джузепе Верди през м. март т. год. на сцената на Бургаската опера, когато солисти бяха прекрасните Илина Михайлова, Михаил Михайлов, Александър Крунев, Йоана Кадийска, която спечели първа награда в конкурса "Стоян Попов", и др. Талантливите млади певци от Детски хор "Милка Стоева" също не се нуждаят от представяне и за пореден път ще участват в проект на бургаския културен институт.

Проф. Александър Текелиев завършва БДК (дн. НМА “проф. П. Владигеров”) с композиция при проф. В. Стоянов (1968 г.). Работи като отговорен редактор в БНР (1971-76 г.). Специализира композиция и оркестрация в Будапеща при Атила Бозаи (1980 г.) и в Париж при Мишел Филипо (1982 г.). От 1977 г. преподава в ДМА. Професор по композиция и симфонична оркестрация (от 1991 г.). Той е автор на музикално сценични произведения, 2 оратории и други вокално-симфонични творби, симфонии за струнен оркестър и други камерно-инструментални опуси; вокални цикли и художествени песни; много хорови песни, включително детски и юношески песни и вокализи, които са представителен репертоар за българските състави; солови песни за деца; обработки за народен хор; музика към филми и др. Открояваща в музиката му е богатата емоционалност, която определя и използваните различни изразни средства. Над 110 негови произведения са публикувани у нас и в чужбина, 50 са записани на плочи. Произведенията му са изпълнявани във Франция, Италия, Гърция, Япония, Унгария, Португалия, Русия, Украйна, Швеция, Полша, Германия, Австрия, Мексико, Норвегия и др. Носител на национални награди и отличия, сред които; Първа награда за хорови творби на Съюза на българските композитори за 1978 г. (1979), Награда на София за балета „Сянката“ (1985), награда „Проф. Васил Арнаудов“ на Софийския камерен хор „Васил Арнаудов“ (юни 1998), награда „Златен век“ на Министерството на културата (29 ноември 2016) и др.