Повелителят на горите ще бъде показан в рамките на 21-то издание на бургаския кинофестивал

Повелителят на горите ще бъде показан в рамките на 21-то издание на бургаския кинофестивал

Четири документални филма са включени в програмата на тазгодишното издание на международния "София филм фест на брега". Фестивалът ще се проведе от 30-ти март до 7-ми април с прожекции в зала "Тончо Русев" на Културен дом на НХК в Бургас.

Зрителите ще могат да гледат "Повелителят на горите", “Цялата красота и кръвопролитие”, “Една провинциална болница” и "Герой на нашето време"

"Повелителят на горите" с режисьор Фолкер Шльондорф е портрет на един забележителен човек, чийто труд през 2018 г. е удостоен с т. нар. алтернативна Нобелова награда – наградата „Right Livelihood“. Тони Ринаудо е открил начин да отглежда дървета в най-безплодните райони, като в продължение на десетилетия активира все още живите пънове и корени на дърветата като „подземна гора“ и по този начин осигурява препитанието на хиляди земеделски стопани в Африка.

"София филм фест" прегръща „зелената идея“ и открива 27-ия фестивал с филма на Фолкер Шльондорф. Носителят на “Оскар” и “Златна палма” в Кан Фолкер Шльондорф ще засади първото дърво в “Гората на София филм фест”.

“Цялата красота и кръвопролитие” на носителката на “Оскар” Лора Пойтръс разказва живота на Нанси Голдин, световно известна фотографка и активист, която в края на миналото десетилетие започва кампания срещу фамилия Саклърс – собственици на фармацевтични компании, произвеждащи опиоиди, към които човешкият организъм развива наркотична зависимост. Голдин призовава световните центрове за изкуство – като Гугенхайм, Лувър, Националната портретна галерия в Лондон, музеите Тейт – да не приемат даренията на Саклърс в знак на протест срещу тяхната дейност, чиито резултат е опиоидната епидемия, започнала през 90-те години на ХХ век.

“Цялата красота и кръвопролитие” е носител на “Златен лъв” във Венеция и има номинация за “Оскар” в категорията за най-добър документален филм.

“Една провинциална болница” с режисьори Илиян Мелтев, Иван Чертов и Златина Тенева е посветен на Covid-ежедневието в болницата в Кюстендил. Макар че се чуват шеги из коридорите, смъртта е наблизо. Много пациенти живеят в постоянен страх от това, че ще се влошат бързо и ще ги изпратят на „горния етаж“ в интензивното отделение. Постоянният поток от случаи с усложнения се наблюдава и контролира от доктор Попов. Висок, добронамерен и сърдечен, той посреща някои от пациентите с остроумна сентенция, други - с цитат от Кант и сред тихия болничен ужас обгръща всички с човешка топлота...

Екипът на българо-германската копродукция прекарва повече от 70 дни в коронавирусното отделение, за да заснеме този филм. „Погледът към обстановката в една обикновена българска болница е опит да насочим вниманието към неразвитата и недофинансирана здравна система в страната и чрез заснетите ситуации да документираме реакциите на хората при сблъсъка им с непознатата заплаха“, споделят авторите.

Илиян Метев е добре познат на българската публика с игралния си филмов дебют „3/4“, който спечели престижния „Златен леопард“ в конкурсната програма „Режисьори на настоящето“ в Локарно през 2017, а на следващата година му бе връчена и голямата награда „София – Град на киното“ за най-добър филм на 22-рия София Филм Фест. Премиерата на документалния му филм „Последната линейка на София“ бе в „Седмица на критиката“ в Кан 2012, като няколко месеца по-късно печели приза за най-добър документален филм в Карлови Вари.

„Една провинциална болница“ е дебютен филм за Иван Чертов и Златина Тенева. Продуцент е Мартичка Божилова, „Агитпроп“, чиято филмография включва творби като „Георги и пеперудите“, „Проблемът с комарите и други истории“, „Коридор No.8“. Тя е копродуцент също и на румънския филм „Не ме докосвай“, удостоен със „Златна мечка“ на Берлинале 2018.

Светла Цоцоркова и Светослав Овчаров за първи път се появяват не само като съсценаристи, но и като сърежисьори в най-новия си документален филм „Герой на нашето време“. Техният герой е строител. Той е честен и прям. Нравствената му система често влиза в противоречие с обществото. За някои той е луд, за други е извор на бездънни афоризми. Да живееш живота си достойно и без компромиси в наше време е геройство.

Световната премиера на "Герой на нашето време" бе в програмата на филмовия фестивал в Солун през 2022 година.

“София филм фест на брега” за пета поредна година организира Киноклас, чиято тема тази година също е документално кино. Записването става на https://www.facebook.com/sffnabrega, а срокът е до 25 февруари.

21-вото издание на “София филм фест на брега” се организира от сдружение "Арт фест" с финансовата подкрепа на Община Бургас и медийното партньорство на сайт "Черноморие".

Галерия