Галин Ганчев ще свири на Великденския концерт на 13-ти април

Галин Ганчев ще свири на Великденския концерт на 13-ти април

Четвъртият клавирен концерт на Бетовен ще звучи в навечерието на Възкресение Христово в Театрално-музикален продуцентски център - Варна с диригент Кръстин Настев. В програмата са включени Реквием в ре минор, К. 626 от Волфганг Амадеус Моцарт, със солисти: Мария Павлова - сопран, Михаела Берова - мецосопран, Рейналдо Дроз - тенор, Дейвид Маккюн – бас, Хор и Оркестър на Държавна опера Варна; както и Концерт за пиано и оркестър №4 от Лудвиг ван Бетовен със солист Галин Ганчев, пиано.

"В Концерта за пиано и оркестър №4 от Бетовен има редица трудности за пианиста, но аз обичам трудностите и съзнателно ги търся", казва Галин Ганчев. И добавя; "В този концерт търся ведрото и слънчево настроение, с което това произведение се отличава от повечето творби в досегашния ми репертоар. Усещам смесицата от много различни настроения, но все пак в него преобладава радостната и оптимистична нотка".

Това е и целият замисъл на Великденския концерт, който започва с разтърсващия Реквием на Моцарт и завършва със светлината в Концерт за пиано и оркестър №4 на Бетовен. Двете произведения са добра комбинация и извеждат едно общо духовно послание.

Реквием в ре минор, К. 626 от Волфганг Амадеус Моцарт е един от шедьоврите в кантатно-ораториалната музика и емблематичен пример за траурна заупокойна литургия в духа на католическия канон. Моцарт започва да пише своето последно произведение през 1791 г., когато излиза и последната му опера – "Вълшебната флейта". Убеден, че няма да живее дълго, тежко болният Моцарт споделя със съпругата си Констанца, че  композира Реквием за собствената си смърт. Този факт е художествено интерпретиран от Милош Форман в прочутия му филм "Амадеус" (1984), в който смъртният враг на Моцарт, придворният композитор Салиери, предлага да напише Реквиема под диктовката на умиращия композитор. Сценарист на филма е големият драматург Питър Шафър, чиято пиеса "Амадеус" Стайко Мурждев превърна в една от най-въздействащите постановки на Драматичен театър "Стоян Бъчваров". 

"Сега, когато се подготвям за Великденския концерт, се вълнувам от възможността отново да преживея емоциите от първата ми среща с това произведение. Оттогава досега съм дирижирал Реквиема многократно и винаги в съзнанието ми на преден план се появява звукът на алтовата партия, към която принадлежах като дете. Припомням си историята на написването, сцени от филма на Милош Форман и посланията на текста, които засягат вечния проблем за човешката съдба след смъртта", споделя диригентът Кръстин Настев.

И добавя: "Моцарт, както е известно, не е успял да завърши своя опус. Съществуват няколко редакции, но завършената версия на Зюсмайер, която жената на Моцарт Констанца предава на Граф Валзег, е именно тази, която ще изпълним и ние във Варна. Ще посветим изпълнението на нашия колега Здравко Гайдаров, който внезапно ни напусна преди дни и ще се помолим с четвъртата част на Реквиема "Recordare, Jesu Pie" (Спомни си, милостиви Исусе, да не бъде забравен от Бога)"..

Четвъртият клавирен концерт датира от т. нар. среден период в творчеството на Бетовен, в който се появяват още няколко мащабни произведения. Той се характеризира с нови структурни и драматични подходи както спрямо предишния и следващия клавирен концерт, така и спрямо симфониите и сонатите за пиано, и в този смисъл заема особено място в творческата биография на великия композитор.

Концертът е на 13-ти април от 19.00 часа.