Сред наградените е и екипът на списание Море, което празнува 40 години от първия си брой. Снимки Черноморие-бг

Сред наградените е и екипът на списание Море, което празнува 40 години от първия си брой. Снимки Черноморие-бг

COVID - 19 отложи, но не отмени наградите на Община Бургас за 24-ти май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Макар с 25 дни закъснение, заради извънредната епидемична обстановка, бяха връчени традиционните отличия на Община Бургас на изявени творци на културата в морския град. Така за поред път бе отдадена заслужена почит, уважение и благодарност към труд на тези дейци, които работят в различни сфери на културата.

"Въпреки пандемията, решихме да проведем това събитие. Колкото и да са асфалтирани бургаските улици, градът нямаше да бъде същия без Вас. Вие сте моторът на културния живот на Бургас", така започна приветствието си кметът на община Бургас Димитър Николов. Топлите и откровени думи на благодарност прозвучаха в експозиционен център "Флора" в Морската градина. Церемонията по връчването на традиционните награди на Община Бургас по случай 24-ти май събра на едно място след три месеца изолация десетки дейци на културата - актьори, поети, художници, музиканти, читалищни дейци, музейни специалисти, представители на Държавния архив и други.

Две специални награди бяха връчени тази година. Едната е за поетът, писател, драматург, музикант и общественик Недялко Йорданов, а другата - за дългогодишния балетмайстор на Държавна опера - Бургас  проф. Хикмет Мехмедов.

Вестник "Черноморски фар" получи награда за приноса си за съхраняването на културната памет на града и отразяването на обществено-икономическия, и социалния живот на Бургас и региона през последния един век. Вестникът тази година става на 100 години.

 Награди получиха още  :

- Стефан Диомов, композитор,  

- Невена Михайлова, хормайстор, Държавна Опера - Бургас 

- Румяна Кралева, актриса,  Държавен Куклен театър  

- Антоанета Кръстникова, актриса,  ДТ "Адриана Будевска"  

- Светлан Иванов, препаратор, художник, помощник-реставратор, Регионален исторически музей

- Иванка Йовкова,  главен библиотекар в отдел "Заемна за възрастни", Регионална библиотека "Пейо Яворов"

-Кольо  Кехайов, художник, Сдружение на дружеството на художниците

- Лилия Моллова, уредник фонд живопис, БХГ "Петко Задгорски"

- списание "Море"

- Светлин Йосифов, фотограф,БФО,  

-Мария Събева, главен експерт, Регионална дирекция Архиви - Бургас

- НЧ "Пробуда 1880"

- НЧ" Тракия 1930

- НЧ "А. Златаров 1940"

- НЧ "Л. Каравелов 1940" 

- НЧ "А. Страшимиров 1980"

- Роза Боянова,поет, редактор, основател и арт-педагог в литературно студио "Митични птици" -

- Стефан Диомов, композитор,  

- Атанаска Бонева, хормайстор,  ПФА "Странджа"

Обичаната и харизматична Тони Димитрова и талантливата художничка Лора Янева  бяха отличени с призове за активна доброволческа дейност по време на епидемията.

Кметът връчи и наградите на лауреатите от Националния поетичен конкурс "Христо Фотев". Тази година първа награда бе присъдена на Цвета Делчева за книгата й "Отворени възможности", съпътстващи отличия са за Роза Боянова и Румен Леонидов.

Цвета Делчева е автор на шест стихосбирки и два романа. "Изненадах се и съм много щастлива. Жалко, че не познавах лично Христо Фотев. Когато той беше в София не можах да се срещна с него. Знаех, че здравословното му състояние е тежко", сподели Делчева.

Галерия