Кметът Димитър Николов поздрави Цветана Манева. Снимки Лина Главинова

Кметът Димитър Николов поздрави Цветана Манева. Снимки Лина Главинова

Цветана Манева се изповяда на откриването на "Порт Прим Арт Фест". Пилотното издание на арт фестивала започна с прожекцията на филма "Парчета живот" на журналиста Георги Тошев. Филмът бе прожектиран в залата на Магазия 1, където ще се помещава филиала на Националната художествена академия. В лентата актрисата Цветана Манева споделя свои размисли за живота си, за вярата, за доброто, за пътя, който е извървяла, за срещата със съпруга си Явор Милушев. Филмът е сниман във Варна и Пловдив. В морския град актрисата организира театрален фестивал, а Пловдив е родното й място. "Парчета живот" е заснет през 2009 година. "Изненадах се, колко съм стара, макар че сега съм с 10 години по-голяма от времето, когато снимахме филма. Но се чувствам добре, защото съм здрава", призна Цветана Манева, след като близо стотината гости, дошли на откриването на фестивала, изгледаха филма, посветен на нея. Тя призна, че се притеснява от грубостта и неразбирателството между хората. "Няма благодарност. Важното е всеки да прави доброто, което иска", сподели Манева.

"Пожелавам, началото на което съм тук днес, да ви донесе този шанс, който аз съм имала. Един град се поддържа с енергия, усет за естетика и вкус, с отношение към хората. Нямате избор - фестивалът ви ще е устойчив. На добър час!", допълни Цветана Манева.

Актрисата е патрон на най-младия бургаския фестивал, а негов творчески директор е художникът Стефан Божков.

"Приятно е усещането да си част от раждането на един фестивал. В Бургас има нужда от таково събитие", сподели кметът на Бургас Димитър Николов на откриването на фестивала.

"От името на екипа на хотела благодаря на Община Бургас за подкрепата. Това направи възможна срещата между тези артисти", каза Петя Караманска - маркетинг мениджър на град хотел и СПА "Приморец".

Първата фестивална вечер продължи с "Кино и вино" с Веселин Савов. Форматът за първи път бе поставен извън столицата. Представени бяха изключително интригуващи вина от изба в Сицилия, всяко в подходящ кулинарен акомпанимент. Събитието протече под вещото ръководство на Веселин Савов, който е с над 20-годишен опит и в киното, и в професионалния свят на вината. Всяка чаша от напитката на боговете, бе подплатена с интригуващи разкази от света на титаните в киното и по-специално Франсис Форд Копола - най-големият винар сред кинаджиите.

"Порт Прим Арт Фест" се организира от Община Бургас и гранд хотел и СПА "Приморец".

Фестивалът продължава с две събития днес - 17:00 часа - "Гладиаторски шлемове" - изложба на "Бърд арт студио" - Васко Ернст Бърдаров и Лилия Колева - Бърдарова - Магазия 1 - вход свободен
18:30 часа - "Кристо в Япония" - филм на Георги Тошев, премиера, културен център "Морско казино", зала "Георги Баев" - вход свободен.

Галерия