Милчо Талев за първи път откри самостоятелна изложба в галерия Бургас. Снимки Лина Главинова

Милчо Талев за първи път откри самостоятелна изложба в галерия Бургас. Снимки Лина Главинова

Ценителите на изкуството могат да попаднат в абстрактния свят на художника Милчо Талев, ако посетят галерия "Бургас". В частния салон на бургаския бизнесмен и меценат Руси Куртлаков, Талев нареди първата си самостоятелна изложба. "Поканата за гостуването в галерията дойде спонтанно миналата година, но за мен това бе много важно. Държах една втора от нещата, които показвам да са направени точно за тази изложба. Макар и да бях много зает, трябваше да се съобразя с времето и да нарисувам платната си", сподели Милчо Талев.

Пред морска публика художникът, който е директор на поморийската градска художествена галерия "Дечко Стоев" и председател на Народно читалище "Просвета 1888 г.", се представя с 23 абстрактни творби. Централно място в експозицията заема "Събуждането на града". В арт пространството са експонирани още - "Вариации в червено и черно", "Пътешествие", "Време за отлитане", "Черна луна", "Хвърчила".

Зад гърба си творецът Талев има над 50 самостоятелни изложби, оттях 12 в Щвейцария, в Германия, в Белгия, в Италия и в България. В края на ноември 2019-та година поморийският зет Милчо Талев откри самостоятелна изложба в сърцето на италианската столица - Рим.

"Творбите на Талев са изпълнени със силен вътрешен заряд, топлина и чувственост и макар, че имат изявено абстрактно звучене, те са изчистени от стерилността на студената абстракция. С богата пластика, разработена в дълбочина, добре овладени цветово и композиционно, с цялостно звучене, без пробиви. Изградени са в широк диапазон - от монохромна гама до богата цветност. Изтънчена чувствителност при боравенето, както с нюанса, така и с директния плътен тон. Акцентите, било то цветови петна, геометрична фигура или знак, извеждат идеята, подкрепят замисъла на автора, без да налагат едностранчиво възприятие. Пластическият свят на Милчо Талев е изпъстрен с метафоричнисъновидения, свободно реене из пространствата на митологическите алюзии и реминисценции. Този художник притежава рядката способност да изгражда образи дори само от играта на цветовите гами", казва за него швейцарският изкуствовед Томас Милър.

С топли думи за художника говори и академик Иван Гранитски: "Милчо Талев е сред малцината съвременни български художници, които притежават силен, органичен талант, разкрепостена фантазия и не се изкушават от псевдомодернистични напъни, както мнозина други, които са тръгнали да се отричат от традициите. Милчо Талев знае, че истински модерното е в това, да се преосмисли традицията. Затова той е модерен, без да е претенциозен".

За откриването на изложбата на Милчо Талев в галерия "Бургас" дойдоха много негови съграждани от Поморие. Цветя за автора  изпрати собственикът на галерията Руси Куртлаков, както и художникът Тодор Тодоров, директор на градската художествена галерия в Разград.

Галерия