По Черноморието ще бъде слънчево днес. Снимка iStock/Getty Images

По Черноморието ще бъде слънчево днес. Снимка iStock/Getty Images

Жълт код за дъжд и гръмотевици в 14 области на страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), цитиран от "Фокус". Областите с предупреждение са: 

Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, София-област, София-град, Пловдив, Смолян, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил и Перник.

От НИМХ предупреждават, че атмосферата ще е неустойчива. Около и след обяд ще има гръмотевични бури с краткотрайни валежи от дъжд, усилване на вятъра и градушки. На места явленията временно ще са интензивни.

При тази степен на опасност хората трябва да бъдат внимателни за възможност от локални наводнения, малко на брой. Възможно е да се наложи прекъсване на дейности на открито. Има опасност от затруднения при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг.

Хората трябва да внимават при гръмотевична дейност, особено в планински, горски и открити местности.

Около и след обяд над западната половина от страната, а през нощта срещу неделя и на изток ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни, на места интензивни валежи, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Ще има условия за градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток, но привечер ще започне да се ориентира от запад-северозапад.

Минималните температурите ще са от 8 до 13 градуса.

Ще е топло, с максимални температури 24 и 29 градуса, по-ниски по Черноморието - 15-17 градуса.

По Черноморието ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 15-17 градуса. Температурата на морската вода е 12-14 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала

В планините преобладава слънчево време, след обяд над масивите в Западна и Централна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Ще има условия за градушки. Ще духа слаб до умерен югозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 17 градуса, на 2000 метра - около 10 градуса.

В неделя вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Ще има променлива облачност, без съществени валежи. Дневните температури слабо ще се понижат.

В понеделник облачността ще е по-често значителна, но краткотрайни превалявания ще има само на отделни места, главно в планинските и североизточните райони.

В Западна България вятърът ще отслабне, в много райони и ще стихне, в Източна ще бъде от юг-югозапад.