Кметът Димитър Николов заедно с бургаското духовенство поведе шествието. Снимки Лина Главинова

Кметът Димитър Николов заедно с бургаското духовенство поведе шествието. Снимки Лина Главинова

Дъждът не попречи на хилядите бургазлии да участват в шествието по случай 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. То започна в предварително обявеното време - 10.30 часа. Облечени официално, с цветя и чадъри в ръцете хилядите деца, ученици, учители, културни и просветни дейци, общественици и политици, ентусиазирани граждани чакаха търпеливо реда си, за да участват в шествието.

Стартът на общонародното тържество на най-българския празник - Денят на българската просвета и култура и славянска писменост, дадоха кметът на Бургас Димитър Николов, придружен от представители на духовната общност в Бургас. След тях дефилираха представители на Общината, на политически партии, депутати, изявени общественици.

Дъждът не попречи на предварително обявения ред на дефилето. Както пръв писа сайт "Черноморие", шествието поведе Гвайрдейският оркестър и Гвардейски отряд на Професионална гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов". Под звуците на химна "Върви народе, възродени", посветени на двамата братя, стотиците манифестиращи отдадоха почит към тях. Празничното шествие, което стартира от площад "Тройката" и премина по пешеходните улици "Александровска" и "Алеко Богориди", за да стигне до Морската градина, продължи само 15 минути. Лошото време и усилния дъжд обаче не помрачи на настроението на хилядите бургазлии. В първите редици на колоната бе отдадена заслужено внимание към три бургаски детски градини, които имат юбилей - "Златно ключе", "Детелина" и "Пламъче". Заради лошото време, малчуганите бяха придружени от своите родители и близки. Веднага след тях вървяха ученици и преподаватели от Средно училище "Св. св. Кирил и Методий", водени от неговия директор Снежана Няголова от нейните заместнички. Централното бургаско училище тази есен ще отбележи 150 години от основането на гимназията, достойно носеща името на своите патрони - светите братя Кирил и Методий. В шествието се включиха и представители на бургаските училища, сред които СУ "Иван Вазов", ПГМЕЕ, Гимназията по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола" и други.

Галерия