Ако касовият апарат не отговаря на изискванията, търговският обект ще бъде запечатан за срок от 30 дни, уточняват от НАП Бургас. Снимка Архив

Ако касовият апарат не отговаря на изискванията, търговският обект ще бъде запечатан за срок от 30 дни, уточняват от НАП Бургас. Снимка Архив

Данъчните в Бургас проверяват за новите касови апарати. Инспекторите от звеното "Фискален контрол" започнаха да обикалят търговските обекти в региона за спазването на последните изисквания към касовите бележки и подаването на данни за продажбите. От първи април всяка регистрирана по ДДС фирма, която не използва софтуер за управление на продажбите трябва да отпечатва на касовите си бележки QR код, а фискалното устройство да изпраща данни в НАП за всеки фискален бон в реално време.

Нерегистрираните по ДДС имат срок до края на юни, а използващите софтуер за продажбите до края на септември, в който да приведат дейността си в съответствие с новите правила. 

До момента в Бургас са извършени повече от 50 проверки и засега няма установени нередности. Проверките във всеки обект на регистрирано по ДДС лице имат за цел да установят дали касовият апарат е сменен и ако не е,  използва ли се в обекта софтуер за управление на продажбите. Ако касовият апарат не отговаря на изискванията, търговският обект ще бъде запечатан за срок от 30 дни, уточняват от НАП Бургас.

Потребителите вече могат да проверят дали касовата им бележка е истинска с обновеното мобилно приложение на НАП, достъпно безплатно за устройства с операционни системи IOS и Андроид. Приложението позволява и регистрация на фискални бонове в лотарията на НАП с голяма награда 50 000 лв.

До момента 135 000 фискални устройства и принтери вече отговарят на новите изисквания, като броят им е дори по-голям от първоначалните очаквания, допълват от НАП.