Пакетът с мерки започва да действа от понеделник, каза министър Проданов. Снимки Авторът

Пакетът с мерки започва да действа от понеделник, каза министър Проданов. Снимки Авторът

Държавата ще заплаща по 40 лева на ден на собственик на хотел, който е приел украински бежанци. Помощта ще бъде регламентирана за 3 месеца. Това каза министърът на туризма Христо Проданов пред журналисти в Бургас. В министерството очакват офертите на хотелиерите. Тези, които приемат условията на министерството, ще получат финансовото обезпечаване. Същото се отнася и до хотелиерите, които вече са отворили базите си за украинци и от няколко дни се грижат за тях.

Бягащите от войната ще бъдат настанявани, не само в хотели по Черноморието, но и в цялата страна.

"Трябва да сме икономични, пестеливи, защото изразходваме парите на българите, а има доста, които са в тежко икономическо състояние", така министър Проданов коментира дневната помощ от 40 лева, която ще бъде отпускана.

Помощта от 40 лeва на ден се предвижда да се използва за настаняване в обекти на дружествата, в които едноличен собственик на капитала е Националният осигурителен институт, болници за рехабилитация и балнеолечебни центрове  и др. - собственост на държавата, почивните станции на министерствата и ведомствата, както и в категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически регистър.

За такава помощ вече настояват и хотелиерите, които са предоставили леглова база на нуждаещите се украинци. Те настояват държавата да ги подпомогне да си покрият разходите. По думите на Веселин Налбантов Българската банка за развитие не оказва нужната финансова подкрепа на бранша, както се твърди от управляващите.

Днес заетите в туризма се срещнаха с министър Проданов, за да коментират предстоящия летен сезон и очакванията от него. Според министъра, сезона по Черноморието ще е слаб. "Никой няма да бъде спокоен да почива на Черноморието, като знае че има военни кораби в Черно море", допълни Христо Проданов.

Галерия