Георги Дракалиев (на преден план) входира докладната за знамената. Снимки Лина Главинова

Георги Дракалиев (на преден план) входира докладната за знамената. Снимки Лина Главинова

Още 5 000 лева ще бъдат похарчени от бюджета на община Бургас за 2019 година за закупуване на национални знамена със стойки за тях, които да бъдат поставени на улица "Александровска" и площад "Тройката" по време на национални и местни празници. Предложението е на съветника от ГЕРБ Георги Дракалиев и предизвика поляризиране на мненията на сесията на местния парламент.

Независимият съветник Живко Табаков изрази мнение, че колегата му Дракалиев не е трябвало да входира докладната на заседанието, на което се гледа бюджета на общината. "30 000 лева са заложени за знаменна украса, 8 000 лева за отбелязване на Гергьовден, 20 000 лева за 24-ти май, по 8 000 лева за 6-ти септември и 22-ри септември, 50 000 лева за Никулден, 200 000 лева за Коледни, Новогодишни и Великденски празници. Общата сума е 381 000 лева", обяви Табаков.

Колегата му от ГЕРБ Веселин Пренеров го репликира, че трябва да се говори с разбиране за културата. "Трябва да сте запознати със спецификата и начина на отразяване на празниците", допълни Пренеров.

В разгара на дебатите стана ясно, че в бюджета са заложени 36 000 лева за знаменна украса. Кметът на Бургас Димитър Николов се възпротиви средствата, които иска Дракалиев да бъдат взети от перото за знаменна украса. "Често се налага да се сменят национални знамена, защото белият цвят в трибагреника ни се замърсява и хората са недоволни. Има и други възможности за финансиране", допълни Николов.

Докладнатаа бе поодкрепена с 40 гласа "за", 1 "против" и 3 "въздържал се".

Галерия