Министър-председателят Кирил Петков (вляво) обяви новите мерки за ваксинация. Снимка Георги Димитров/ Vesti.bg

Министър-председателят Кирил Петков (вляво) обяви новите мерки за ваксинация. Снимка Георги Димитров/ Vesti.bg

Започваме програма за 75 лева добавка към пенсиите за всеки, който реши да се ваксинира в следващите месеци, и за всеки, който вече се е ваксинирал на база на три дози. Това обяви на брифинг премиерът Кирил Петков в сградата на Министерския съвет днес. Министър-председателят направи изявлението пред медиите по повод предстоящите празници и очакваната нова вълна на COVID-19.

"Няма да има пенсионер, който да се е ваксинирал напълно, който да не получи тази добавка. Парите ще бъдат изплатени със следващата му пенсия. Парична добавка ще има и за всички пенсионери, които започнат своя ваксинационен курс с първа доза през следващите месеци. За тези, които вече имат поставени две дози, стимул ще бъде изплатен след поставянето и на третата, бустерна доза", подчерта министър-председателят.

Програмата ще бъде отворена от началото на януари до 30 юни 2022 г.

"Надеждата и сметките ни са, че ако успеем януари или ранния февруари да ваксинираме 300 000 от нашите съграждани над 65 години, това би трябвало да облекчи и възможността за запълване на болниците в следващата COVID вълна с много осезаем процент", посочи Кирил Петков.

Той подчерта, че основен приоритет за българското правителство е да направи всичко възможно да се намали броят на починалите от COVID-19.

"Да има максимално облекчение за болниците и най-вече да защитим най-възрастните хора, които в момента са под най-голям риск", допълни министър-председателят.

Петков посочи, че е мит, че ваксинацията влияе на бременността и ваксините имат много странични ефекти.

"Всичко това са грешни информации, които текат в населението. За съжаление, в момента България продължава да е най-ниско ваксинираната държава в Европа. Още по-страшно би било, ако този процес се запази докато нашите европейски партньори вече са с високо ниво на ваксинация", допълни той.

По думите му има опасност България да се превърне в COVID дестинация и приходите от туризъм да се намалят чувствително.

Петков добави, че в този случай децата отново ще трябва да учат дистанционно и ще има натиск върху бизнеса. "Това трябва да се избегне", категоричен бе той.