Съветниците гласуваха на сесия тази седмица Община Варна да поеме нов дълг. Снимка Архив Черноморие-бг

Съветниците гласуваха на сесия тази седмица Община Варна да поеме нов дълг. Снимка Архив Черноморие-бг

Общинските съветници на "Демократична България" във Варна ще поискат от областния управител Марио Смърков да сезира Министерството на финансите и Сметната палата за законосъобразността на тегления заем от Община Варна,. С новия дълг от около 40 млн. задълженията на Община – Варна стават 136 млн. лева. При неусвоени 40 млн. от тази година и изтеглени още 40 млн. това означава, че до местните избори през 2023 г ще се изхарчат 80 млн. дълг. Юристката Мария Ангелова от групата на демократите сподели, че се опасява, че след тегленето на нов кредит, по който не се знае точно какви ще са лихвите, ще се влезе в противоречие с чл. 32 на Закона за публичните финанси, според който годишният размер на плащанията по общинския дълг за всяка отделна година не може да надвишава 15 % от средногодишния размер на собствените приходи.

С този нов дълг Варна се превръща в най-задлъжнялата община на глава от населението в България. Притеснителното в случая , е че заемът се тегли  точно когато лихвите са най-високи. Мария Ангелова припомни, че областна управа вече върна веднъж решението за теглене на кредит.

Тя посочи и друг проблеми, свързани с финансовата програма на общината. За Община Варна е невъзможно да финансира Туб-диспансера с няколкостотин хиляди лева и да го запази, но в същото време отделя почти милион за изграждане на клетка за "вълк и средни котки".