Заявлението е входирано от четиримата съветници от ДБГ. Снимка Архив Черноморие-бг

Заявлението е входирано от четиримата съветници от ДБГ. Снимка Архив Черноморие-бг

Съветниците от политическа партия "Движение България на гражданите" искат сесиите на Общинския съвет в Бургас отново да се провеждат присъствено. Те са входирали заявление с искането си до председателя на местния парламент Севдалина Турманова. 

На свое редовно заседание през миналата година Общински съвет - Бургас прие промяна в Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с администрацията на Община Бургас. В глава VII заседания бе създаден нов член със следното съдържание:

"Чл. 39а. (нов, Протокол №15/27.10.2020 г.) (1) При наличие на обстоятелствата по чл. 28а, ал. 1 от ЗМСМА, по решение на председателския съвет, председателят на общинския съвет свиква заседание от разстояние при спазване на условията за кворум и лично гласуване, като се осигурява пряко и виртуално участие чрез видеоконференция чрез технически средства за комуникационна връзка за едновременно предаване и приемане на образ и звук между общинските съветници, намиращи се на различни места, които отговарят на изискванията за мрежова и информационна сигурност и гарантират участието, идентифицирането и начина на гласуване на всеки общински съветник".

"Цитираният текст беше продиктуван от ситуацията около COVID-19 с цел осигуряването на безопасна среда на работа и ограничаване разпространението на вируса. Още тогава ние, съветниците от ДБГ, изразихме своето несъгласие за неприсъствено провеждане на сесиите.

Обръщаме особено внимание, че последните няколко редовни заседания и комисии на Общински съвет - Бургас преминават при изключително затруднена комуникация. Техническото обезпечаване не е на ниво и създава сериозни пречки по време на изказванията както на съветниците, така и за журналистите и гражданите, които трудно възприемат предоставената информацията поради множеството прекъсвания на връзката. На последната сесия се наложи на два пъти да бъде проверяван кворумът от председателя на Общински съвет заради съмнения кой стои зад устройствата за гласуване, което уронва престижа на институцията, чиято основна задача е да "кове" местните закони при пълна прозрачност.

С оглед на гореописаното и за да бъдат избегнати всякакви спекулации относно това как се контролира кворум по време на онлайн заседание, молим да разгледате искането сесиите на Общински съвет - Бургас отново да се състоят присъствено при спазване на всички противоепидемични условия, което е напълно възможно предвид капацитета на залата, в която се провеждат.

Напомняме, че на предстоящата сесия през месец февруари ще бъде обсъждан и гласуван бюджета на Община Бургас за 2021 година. За нас е повече от неприемливо това да се случва при подобни условия, които създават предпоставки за съмнения в демократичността на процеса гласуване. Бюджетът е основен инструмент за провеждане на икономическа, финансова и социална политика от страна на Община Бургас и като такъв неговото приемане изисква пълен достъп на граждани и медии до информация относно неговото приемане", пише още в заявлението. То е подписано от четиримата съветници на ДБГ - Живко Табаков, Стоян Грозев, Манол Тодоров, Костадин Андонов.