Парите за увеличението на заплатите на съветнците да отидат за погасяване на кредита за детската болница, предлага Живко Табаков - общински председател на ДБГ - Бургас. Снимка Авторът

Парите за увеличението на заплатите на съветнците да отидат за погасяване на кредита за детската болница, предлага Живко Табаков - общински председател на ДБГ - Бургас. Снимка Авторът

"Ще предложим замразяване на заплатите на общинските съветници на сегашната стойност от 1 050 лева на месец. Не сме против увеличението на заплатата на кмета на общината. Трябва да бъдат увеличени и заплатите на кметовете на населени места, както и на работещите в администрацията. Затова ще внесем промени в Правилника за работа на ОбС", каза общинският председател на "Движение България на гражданите" в Бургас Живко Табаков.

С решението на местния парламент за увеличаване на заплатите на кмета и съветниците, брутната заплата на кмета на Бургас Димитър Николов става 4 670 лева. Председателят на ОбС Севдалина Турманова ще получава 3 152 лева, тъй като е на 6-часов, а не на 8-часов работен ден. Заплатата на общински съветник ще стане 2 270 лева, а на обществения посредник брутното месечно възнаграждение ще се увеличи на 3 363 лева.

Това увеличение ще струва на бюджета на Община Бургас 124 678 лева за заплати и 23 963 лева за осигуровки на месец. Това става ясно от отговор на питане до администрацията направено от общинския съветник от ДБГ Мария Табакова.

"Това означава, че на година от бюджета трябва да бъдат платени за възнагражденията 1 783 692 лева, а за четиригодишен мандат 7 134 000 лева", допълни Живко Табаков. От ДБГ предлагат да се увеличи заплатата на кмета, но да се замразят заплатите на съветниците. А парите, които ще бъдат спестени да отидат за погасяване на дълга от 25 000 000 лева, който Общината ще тегли за изграждане на детска болница "Света Анастасия".

От ДБГ предлагат още да бъдат увеличени заплатите на избираемите кметове, както и на администрацията. Но също така тези кметове и директори на Центрове за административно управление да ходят на блиц контрол в ОбС.