От ДБГ имат предложение касаещо наредбата

От ДБГ имат предложение касаещо наредбата

Да бъде изработена пътна карта със срокове на критериите във връзка с приемането на проекта за Наредба за специфични изисквания към облика на градските пространства, сградите и архитектурните ансамбли на територията на град Бургас. Това предлагат от партия "Движение България на гражданите". Докладната записка с проекта за новата наредба е входирана от кмета на общината Димитър Николов и ще бъде разгледана и гласувана на сесията на Общинския съвет, която ще се проведе на 20-ти декември. Тя е свързана с изменения в Закона за устройство на територията, които са приети през март 2019 година. Наредбата регламентира облика на жилищните сгради, елементите на градските пространства, улици, пешеходни зони и т.н. Тя трябва да бъде приета преди 1-ви януари 2023 година, заради новата програма за енергийна ефективност, която ще заработи от пролетта на следващата година.

От ДБГ предлагат някои корекции на сроковете, които са заложени в проекта за наредба. "Така например в параграф 7 пише: "§7. В срок от две години от слизане в сила на настоящата наредба, Кметът на Община Бургас да възложи изработване на съответните стандарти за отделните зони". Ние предлагаме този срок да бъде намален на 18 месеца. А срокът упоменат в параграф 8: "§8. (1) В шестмесечен срок от въвеждане на стандарта за съответната зона, собствениците на имоти и/или сгради, които според зонирането си влизат в приложното поле на настоящата наредба, са длъжни да ги приведат в съответствие със стандарта", да бъде удължен на 12 месеца", коментира Живко Табаков - общински председател на "Движение България на гражданите".

От партията предлагат още да бъде привлечени външни експерти, които да конкултират общинските служители при изработването на критериите по наредбата.