24 деца рисуваха заедно с варненския художник. Снимки Каритас

24 деца рисуваха заедно с варненския художник. Снимки Каритас

Деца на бежанци от войната в Украйна участваха в майсторски клас по рисуване с варненския художник Деян Веков. Хуманитарният център "Каритас" във Варна организира събитието в Кранево за 24 деца на украински граждани, настанени там.

"Рисуването успокоява, развива интелекта и въображението. Чрез рисуването детето изразява себе си, проектира психологическото си състояние върху хартия и се освобождава от стрес. Събитието зарежда децата с положителни емоции, от които те имат толкова голяма нужда в тежката ситуация", обясниха социалните експерти на "Каритас" във Варна.

"Спечелих подкрепа по програма "Творчески инициативи на Национален фонд "Култура" за индивидуални творци. С тази среща изпълнявам ангажимента си да стигна до уязвима група в нужда", каза художникът Деян Веков. Той е осигурил и необходимите художествени материали за майсторския клас – акварели и моливи, рисувателна хартия, скицници и модели. Надява се до края на месец март да има още една среща с децата на бежанците от Украйна, настанени в Кранево.

Хуманитарният център "Каритас" във Варна стартира през есента на 2022 г. с основен фокус подкрепа за бежанци от войната в Украйна. Досега е помогнал на повече от 2200 души, намерили убежище във Варна и района.

Галерия