Синът на Николай Искъров - Искър не скри вълнението си от вечерта, посветена на баща му. Снимки Лина Главинова

Синът на Николай Искъров - Искър не скри вълнението си от вечерта, посветена на баща му. Снимки Лина Главинова

Искър и Мира - синът и дъщерята на поета Николай Искъров искрено благодариха на всички, дошли на творческата вечер "Скитникът на моята душа", посветена на техния именит баща и поет. "Благодаря на Руми (Румяна Емануилиду), издател на книгата, включваща избрани стихове на Искъров, както и на художничката на изданието - Невена Ангелова", каза Искър. Той благодари и на младия актьор от драматичен театър "Адриана Будевска" - Никола Парашкевов за бляскания рецитал по емблематични стихове на баща му, както и на китариста от НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" - Тодор Тодор, за изпълненията на хитови песни по текст на Искъров.

Дъщерята на Николай Искъров, която е пианист и композитор, Мира Искърова, развълнувано сподели: "Като ви видях  приятели, колеги, близки, поети и писатели, се чувствам много добре. Липсвате ми!".

От много години наследниците на Николай Искъров и съпругата му Красимира Донева живеят в Брюксел и София. Въпреки професионалните и творчески ангажименти на двамата, те дойдоха за премиерата на книгата "Скитникът на моята душа". Стихосбирката с щемпъла на издателство "Знаци" можеше да се купи от всеки, дошъл на творческата вечер в памет на поета Николай Искъров. Освен представянето на книгата, по време на вечерта гостите, препълнили зала "Георги Баев" на културен център "Морско казино" видяха и прожектирания документален филм за Николай Искъров. От екрана звучаха песни, изпяти от барда Пламен Ставрев. Бе прочетено част и от интервюто с Искъров, което той е дал приживе за национален всекидневник, в което той споделя своето виждане за поезията, природата, любовта, семейството, децата, любимата жена. Актьорът Никола Парушев прочете стихове, посветени на Николай Искаров, писани от поетите Валери Станков и Иван Ненков. "Като бургазлия чак сега се сблъсквам с неговото творчество. Николай Искъров е една вселена, един титан", не спести суперлативите си актьорът Никола Парашкевов.

Галерия