Площадката и уредите са факт благодарение на дарения и средства на Ротари клубовете

Площадката и уредите са факт благодарение на дарения и средства на Ротари клубовете

Децата със специални потребности, които посещават бившето помощно училище "Отец Паисий" в Бургас, ще имат възможност за специализирани игри и физическа активност на открито. Училището е преустроено като Център за специфична образователна подкрепа. В него се обучават около 100 деца. Това ще стане факт в рамките на проекта "Подарете ни детство, за да почувстваме света". Той ще бъде реализиран на няколко етапа. Първият е на финалната права. Той се реализира от Ротарианската общност в град  Бургас със съдействието на "Инъруил" - Бургас и на Община Бургас. Проектът се реализира с дарения на граждани и с клубни средства.

Ротарианците се обединяват около проекта, след като разбират за липсата на уреди в двора и лошото му състояние. Разработен е проект, който включва няколко зони за игра и обучение на открито. Поради начина на набиране на средства, тези зони ще се реализират поетапно. Първият етап, който е пред завършване, включва монтаж на 3 люлки, 3 велоергометъра, тунел, светеща пейка на пружини и монтаж на ударопоглъщаща настилка.

Целта е да бъдат създадени условия на педагози, социални работници, родители и доброволци да помагат на тези деца, да се справят с околната среда чрез игротерапия. Така се подпомага общуването и се подобрява устойчивостта, концентрацията и превключваемостта на вниманието. Наблюдава се ориентация към спазването на правила, което облекчава децата емоционално. Играта има преимущества пред традиционното обучение, защото е носител на удоволствие.

Да бъдеш различен понякога не е собствен избор, а съдба, която човек и да иска не може да промени. Когато медицината е непосилна да се справи, не трябва ние да се преструваме, че тези деца не съществуват, а да им дадем възможност за по-добър живот. Новите уреди в двора ще допълнят възможностите за по-добри условия за децата със специални потребности.

Ръководители на проекта са архитект Димитър Георгиев и инж. Мария Белински.

Вторият етап включва монтаж на 2  люлки – едната тип шезлонг,  пързалка , занимателни панели, музикални инструменти за външен монтаж,мобилна светофарна уредба и монтаж на ударопоглъщаща настилка. Общата сума, която е необходима за неговата реализация е около 16 000 лева. Всеки, който иска да подкрепи начинанието може да дари средства по сметка: 

IBAN: BG24FINV91501017273129, BIC: FINVBGSF, Банка: ПИБ АД, получател: СНЦ "Ротари Клуб Бургас Приморие", основание за превод - в подкрепа на проекта "Подарете ни детство, за да почувстваме света".

Галерия