Проучванията на Аква калиде ще продължат. Снимки Лина Главинова

Проучванията на Аква калиде ще продължат. Снимки Лина Главинова

Декар от 36 дка площ, на който се простира "Аква калиде", вече е достъпен за туристи. Малката част от терена, която бе проучена от археолозите, реставрирана, консервирана и социализирана вече разполага с акт 16 и е достъпна за посетителите, които искат да се потопят в миналото на термите. С това приключи вторият етап от реставрацията и консервацията, който бе реализиран по проект "Общото културно наследство без граници". Той се изпълнява от Регионален исторически музей - Бургас в партньорство с Дирекцията за култура и туризъм на област Къркларели (Турция).

"Вече 13 години се работи за проучването на обекта. Ще се продължи сега работата в източна посока. Археологията без реставрация и консервация няма смисъл", коментира Милен Николов - директор на РИМ - Бургас.

"Преди 11 години жителите на Ветрен и Банево поискаха да бъдат възстановени старите бани. Входирахме проект в Министерството на културата, но ни отказаха с мотива, че става въпрос за културна ценност. Така се започна с обследването на територията, проучването й от страна на археолозите. През всичките тези години работим съвместно с Министерството на културата, със спонсори, както и по Програмата за трангранично сътрудничество", допълни кметът на Бургас Димитър Николов.

45 000 лева са заложени в бюджета на Общината за настоящата година за проучвания в обекта.

Достъпна за посетители е и банята на Сюлейман Великолепни.

В работна фаза е и проект, който да обедини "Аква калиде", остров "Света Анастасия", църквата "Св. св. Кирил и Методий" и Рибарското селище. Целта е да бъде създаден един туристически продукт.

Галерия