Улиците на Виена са пусни тази вечер и заради вечерния час. Снимка Димитър Боев

Улиците на Виена са пусни тази вечер и заради вечерния час. Снимка Димитър Боев

Ден след атентата в столицата на Австрия - Виена, улиците са пусти. "Днес излязохме само за 20 минути, за да отидем до магазина. Но мои приятели снощи бяха блокирани в района на атентата. От тях научихме за случилото се", разказа за "Черноморие" бургазлията Димитър Боев, който живее във Виена.

Анетнатът стана на 2-ри ноември вечерта на площад "Шведенплац". Нападателят е бил симпатизант на терористичната организация "Ислямска държава". Става дума за 20-годишен австрийски гражданин, който е с албански корени, а родителите му са от Северна Македония. Младежът вече е бил осъждан за членство в терористична организация. Това е най-тежкият атентат в Австрия от десетилетия насам. При него загинаха четирима души и 15 са ранени. 

Причината за пустите улици във Виена тази вечер, освен терористичната атака е и въведения, заради пандемията, вечерен час от 20.00 часа до 08.00 часа. Местните не могат да напускат домовете си, освен, ако нямат наложителна причина. Заради атентата днес жителите на Виена бяха призовани да останат вкъщи, а ако е възможно децата и учениците да не отидат в градините и училищата.

Мерките, заради атентата съвпаднаха и с новите мерки, които правителството на канцлер Себастиан Курц въвежда заради разпространението на COVID-19 в страната. Те ще бъдат в сила от днес, 3-ти ноември, до 30-ти ноември.

За този период от време, освен вечерен час, няма да работят ресторантите, кината, театрите, местата за развлечение. Ресторантите ще продължат да работят, но оттам ще се купува само храна за вкъщи. Продължавата да работят магазини, аптеки, обществения транспорт.

Броят на регистрираните случаи от началота на пандемията до днес в Австрия са 118 198, като активните са 41 166. Заразените за последното денонощие са 4 135. Броят на починалите вече е 74 292 души.

В Австрия са направени 2 305 382 PCR теста, което прави 255 475 теста на 1 млн. население. Жителите на Австрия са 9023 909 души.