Винаги съм гласувал с машина, откакто те са разрешени - по-лесно и по-удобно е. Аз вярвам на машините, заяви Денков.

Винаги съм гласувал с машина, откакто те са разрешени - по-лесно и по-удобно е. Аз вярвам на машините, заяви Денков.

Целият шум около видеозаписа, направен при машина за гласуване, има за цел отново да постави под въпрос машинния вот. Всъщност в този случай става дума за документиране на проверка на машините, което е задължително според вътрешните правила на Министерството на електронното управление (МЕУ) за дейностите, свързани с машините за гласуване. Записът е част от документацията за извършените тестове. „Така че от цялата информация, която имам, няма абсолютно нищо притеснително. Вотът по никакъв начин не е компрометиран“, коментира премиерът Николай Денков пред журналисти в Брюксел. 

Той припомни, че всеки гласоподавател може да провери за кого е гласувал върху разписката от машината, преди да я пусне в урната, а после тези „билети“ се броят ръчно. Сигурност дава също фактът, че кодът в машините е заключен с паролите на трима членове на Централната избирателна комисия (ЦИК). Без ЦИК по машините нищо не може да се промени. „Има много шум, но малко съдържание в това, което се представя като обвинения“, обобщи министър-председателят.

Според него е очевидно, че опозицията много иска да използва ситуацията за нов опит да събори правителството. "Освен това ГЕРБ и ДПС отдавна искат да премахнат машините, така че може би за тях това е един удобен начин това да се случи", смята Денков.

Премиерът със сигурност би искал да гласува с машина. „Винаги съм гласувал с машина, откакто те са разрешени - по-лесно и по-удобно е. Аз вярвам на машините“, категоричен беше той.

В отговор на журналистически въпрос той заяви, че за евентуална оставка на заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнов ще се мисли след проверката, която трябва да се направи по случая. „Ако тя покаже, че е нарушил някакви правила, той ще бъде освободен“, каза министър-председателят.