Министър-председателят за пореден път определи като невъзможно предложението за спиране на дерогацията на Лукойл в рамките на седем дни. Снимка Министерски съвет

Министър-председателят за пореден път определи като невъзможно предложението за спиране на дерогацията на Лукойл в рамките на седем дни. Снимка Министерски съвет

Реалистичното и смислено решение е да се съберат свръхпечалбите на „Лукойл България“ от разликата в цените на руския и неруския нефт, отколкото да бързаме с отмяната на дерогацията за преработка на руски петрол. Това заяви премиерът Николай Денков пред журналисти в Благоевград.

С последните промени в Закона за корпоративното подоходно облагане от октомври т.г. около 60% от свръхпечалбите на „Лукойл България“ трябва да влязат в държавната хазна до 31 декември 2023 г. „Очакваме „Лукойл“ да спази законите. Аз на думи не вярвам. Това, което всички искаме, е тези данъци да влязат в хазната максимално скоро и не по-късно от края на годината“, категоричен беше премиерът. Такъв е бил и фокусът на дискусията, която се проведе тази сутринта с лидери на партиите, подкрепящи правителството.

БСП - Бургас против дерогацията за внос на руски петрол

Министър-председателят за пореден път определи като невъзможно предложението за спиране на дерогацията на „Лукойл“ в рамките на седем дни. „Това означава, че рафинерията няма да има петрол след 10-15 дни, когато се изчерпат запасите ѝ. Има разлика между това „Лукойл“ да може да работи с неруски петрол и да има такъв в наличност“, допълни Денков. „Да, рафинерията може да работи с различен петрол, но той се осигурява с дългосрочни договори, а те изискват месеци на преговори. Именно това беше основната причина дерогацията да се прави на етапи“, подчерта той.

Предложението събраните средства от свръхпечалбите на „Лукойл България“ да бъдат използвани като компенсации за намаляване на цената на горивата може да се окаже наказуемо от Европейската комисия. „Аз бих бил предпазлив да кажа точно как ще се използват тези средства. Със сигурност ще бъде в полза на хората“, заяви Денков.